Gemeente Haarlem


29 oktober 2004
Publieksdienst

286/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Initiatief 'Stem in de Stad'

Haarlem blijft noodopvang voor asielzoekers steunen


Op dinsdag 26 oktober heeft het college van B&W besloten om het initiatief van 'Stem in de Stad' voor noodopvang aan asielzoekers te blijven ondersteunen tot 1 september 2005.
De noodopvang is gestart op 1 september 2003 en de uitvoering is in handen van 'Stem in de Stad' in samenwerking met de Stichting Vluchtelingenwerk en de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer.

Het doel van de noodopvang is om aan mensen uit de doelgroep, voor wie dat noodzakelijk is een sobere en tijdelijke opvang te bieden. De opvangperiode dient benut te worden voor het realiseren van terugkeer of van een andere structurele opvang. Waar nodig worden vrijwilligers ingezet voor bijvoorbeeld begeleiding naar het ziekenhuis, het regelen van kraamzorg of het geven van Nederlandse les. In Haarlem kunnen maximaal 20 mensen tegelijkertijd in een noodopvang verblijven. In het eerste jaar is door 14 volwassenen en 6 kinderen gebruik gemaakt van de noodopvang. Op dit moment verblijven er 7 volwassenen en 4 kinderen.

Hoewel door een aantal ontwikkelingen in het rijksbeleid uitgeprocedeerde asielzoekers nauwelijks meer een beroep hoeven te doen op de noodopvang (tot het moment van daadwerkelijke terugkeer worden zij opgevangen door de rijksoverheid) is de noodopvang nog wel nodig voor andere asielzoekers dan de uitgeprocedeerden. Het gaat hier om bijvoorbeeld asielzoekers die in procedure zijn van een herhaald asielverzoek en mensen die een aanvraag hebben ingediend op medische of humanitaire gronden en waarvoor het onverantwoord is wanneer zij geen opvang krijgen. Voor deze groepen wordt op dit moment door de rijksoverheid niet in opvang voorzien. De gemeente Haarlem zal met andere gemeenten en de VNG de druk op de regering opvoeren om ook voor deze groepen tot een passend opvangbeleid te komen.

Meriam Juthan, communicatieadviseur
mjuthan@haarlem.nl
023-5114398
023-5115172

---- --