Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Media Geert BOURGEOIS, zal de Vlaamse Regering een vernieuwd protocol afsluiten met de sector van de geschreven pers. Vlaamse redactieteams zullen op subsidies kunnen rekenen voor vormingsprojecten rond IT op de redactie en voor het opbouwen van een zogenaamd 'levend archief'. In totaal maakt de Vlaamse overheid hiervoor 900.000 euro vrij.

Met het protocol gaat de Vlaamse overheid een samenwerkingsverband aan met de vier grote vertegenwoordigers van de Vlaamse geschreven pers: de Vlaamse Dagbladpers, de Federatie van Belgische Magazines, de Unie van Uitgevers van de Periodieke pers en de Vereniging der Uitgevers van de Katholieke Periodieke Pers. In 1998 werd de klassieke, rechtstreekse subsidiëring van de geschreven pers door de federale regering vervangen door een Vlaamse projectmatige ondersteuning op basis van een concrete beleidsvisie.

"Vlaamse redactieteams moeten de kans krijgen bij te blijven in de snelle digitalisering in het internationale perslandschap. Zonder financiële ondersteuning is dat voor hen dikwijls economisch geen haalbare kaart," aldus de Vlaamse minister van Media. "De pers heeft als vierde macht een grote verantwoordelijkheid in onze samenleving. Kwaliteits- journalistiek is een noodzakelijke bouwsteen van elke democratie en daarvoor zijn onafhankelijke en goed uitgebouwde redactieteams nodig."

De ontwikkeling van een 'levend archief' binnen de Vlaamse journalistiek moet voorkomen dat de essentiële vakkennis van geroutineerde redactiemedewerkers verloren gaat. De Vlaamse Regering wil projecten stimuleren die er enerzijds voor zorgen dat deze ervaring bewaard blijft en anderzijds dat ze op een efficiënte manier aan de jongere generaties wordt doorgegeven. Enkel daardoor kan de diversiteit aan huisstijlen in de Vlaamse opiniepers behouden blijven.

In ruil voor de financiële steun wordt van de Vlaamse pers verwacht dat ze de werking van de 'Raad van de journalistiek' ondersteunt en actief bijdraagt tot meer zelfregulering omtrent de journalistieke beroepspraktijk en -ethiek. Ook verbindt de perssector zich ertoe jaarlijks te rapporteren over de stand van zaken van lopende projecten binnen het protocol.

Een jury van onafhankelijke experts zal de ingediende projecten beoordelen. Die zal samengesteld zijn uit een eminente vertegenwoordiger uit het journalistenmilieu, een vertegenwoordiger van de (communicatie-) wetenschappelijke wereld en een technisch- wetenschappelijke expert op het vlak van communicatie- technologie.

Projectvoorstellen moeten ten laatste op 16 november 2004 ingediend worden bij het Departement Wetenschap, Innovatie en Media van de Vlaamse administratie.

persinfo: Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. 0496 27 57 81 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be