Provincie Noord-Holland

Provincie pakt huiselijk geweld aan

GS hebben het Uitvoeringsprogramma op 26 oktober vastgesteld als uitwerking van het Sociaal Beleidskader Welzijn Werkt van Provinciale Staten. Veel provinciale activiteiten op sociaal gebied wordt uitgevoerd door de zogenaamde steunfunctie-instellingen voor welzijn en sport. Zij bieden ondersteuning aan het uitvoerend welzijnswerk op lokaal niveau, zoals bij de voorbereiding van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en bij het ontwikkelen van breedtesport. GS willen met de steunfunctie-instellingen meerjarige afspraken maken om de kwaliteit en continuïteit van de ondersteuning te bewaken.

GS willen ook een stimulans bieden voor ontwikkeling en vernieuwing van het sociale beleid. Dat gebeurt door directe opdrachten en door het beschikbaar stellen van subsidies aan gemeenten en maatschappelijke organisaties en instellingen. Het is nog niet bekend aan wie de directe opdrachten worden verleend.

GS stellen vast dat welzijn een vaag begrip is geworden en vinden welzijn een zwakke schakel in het pakket wonen-welzijn-zorg (WWZ). Daarom willen GS in relatie tot het provinciale stimuleringsprogramma WWZ - in de provincie een welzijnsdebat houden. Dat debat moet leiden tot effectieve ondersteuning van de gemeenten. In aansluiting op het rijksbeleid gaat de provincie bevorderen dat er in Noord-Holland een dekkend netwerk ontstaat van advies- en meldpunten voor slachtoffers van huiselijk geweld.

Nadere inlichtingen: Elli Izeboud, tel. 023 514 4062 Marcel van Kanten 26 oktober 2004