Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Spreekpunten bij het afscheid van prof. dr. J.G.A.J. Hautvast als vice-voorzitter van de Gezondheidsraad

Spreekpunten voor een toespraak van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de heer dr. C.P. Veerman, bij het afscheid van prof. dr. J.G.A.J. Hautvast als vice-voorzitter van de Gezondheidsraad, op donderdag 28 oktober in Den Haag.

NB: Prof. Dr. J.G.A.J. Hauvast neemt niet alleen afscheid als vice-voorzitter van de Gezondheidsraad, maar krijgt ook een lintje (Officier in de Orde van Oranje Nassau).

o Persoonlijke anekdote over Jo Hautvast en de samenwerking met hem.

o Bij een afscheid hoort een terugblik op de loopbaan van de betrokkene. Ik wil een paar zaken noemen, maar ik wil beginnen met een compliment aan het adres van jouw persoon:

o Jo is een 'mensenmens'. Hij beschikt over een groot netwerk, waarmee hij mensen bij elkaar weet te brengen. Deze kwaliteit is van grote waarde geweest in zijn persoonlijke leven én in zijn loopbaan.

o In jouw loopbaan was voeding en gezondheid de rode draad. Je hebt van het begin af aan de nadruk gelegd op het verband tussen voeding en gezondheid. En je krijgt elke dag meer gelijk. Je was daarin dé pionier. Nu ben je dé nestor. Kortom: je hebt school gemaakt op het gebied van voeding en gezondheid.

o Hoe ging dat, in Wageningen? Je hebt de kleur 'rood' geïntroduceerd op een 'groene' universiteit. Begin jaren zeventig nam jij al bloed af voor onderzoek naar cholesterol. Je bent bijna dertig jaar hoogleraar geweest. Je was degene die 'Foodvalley' bedacht. Momenteel wordt het terrein van voeding en gezondheid gezien als één van de vier speerpunten van Wageningen Universiteit. Dat is aan jou te danken.

o Jo Hautvast is oud-directeur van het WCFS - het Wageningen Center for Food Sciences - een samenwerkingsverband tussen wetenschap en industrie. Dit instituut is in 1997 opgericht als één van de vier technologische topinstituten, op initiatief van de toenmalige minister van Economische Zaken.

o In 2000 werd Jo uitgenodigd om directeur te worden van het WCFS. Als directeur heeft hij op een zeer inspirerende wijze bijgedragen aan deze samenwerking tussen wetenschap en industrie. Met het WCFS heeft hij het verschijnsel publiek-privaat partnerschap een eigen gezicht en een eigen karakter gegeven.

o Bij het WCFS heeft hij zijn wetenschappelijke ervaring benut om het fundamentele en het toegepaste te verbinden in nieuwe onderzoeksprogramma's. Dat leverde niet alleen belangrijke wetenschappelijke publicaties, maar ook allerlei economisch interessante patenten op.

o Het WCFS is niet zomaar een clubje. Het instituut heeft naam en faam in het buitenland. Dat bleek bijvoorbeeld in 2003, toen de OESO het WCFS noemde als hét voorbeeld van publiek-private samenwerking.

o Ik zei al dat Jo Hautvast een 'mensenmens' is, maar hij is ook een 'strateeg'. Hij laat mensen zien waar hun gemeenschappelijke belangen liggen. Als directeur van WCFS heeft hij zijn strategische en sociale inzichten goed benut om wetenschappers en ondernemers bij elkaar te brengen en te houden.

o Wat betekende hij voor de Gezondheidsraad? Hij adviseerde altijd met oog voor de consequenties van alle betrokken partijen. Hij zette de traditie van de voormalige Voedingsraad voort, door aan te geven wat voor de volksgezondheid wenselijk is én tegelijk vanuit productietechnisch oogpunt haalbaar.

o Hij was intermediair tussen 'de dokters' en 'de boeren'. Hij zorgde dat LNV bij de Gezondheidsraad betrokken bleef, zodat men bredere afwegingen kon maken, naast afwegingen over de gezondheidskant en de medische kant. (Die natuurlijk centraal staan in een advies van de Gezondheidsraad.)

o Nu Jo Hautvast vertrekt, moet de Gezondheidsraad ervoor zorgen dat men die brede expertise op het gebied van voeding blijft behouden.

o Op dit moment staat voeding landelijk ook weer extra in de belangstelling, omdat dit thema behoort tot een 'sleutelgebied' van het Innovatieplatform. Ik zie dat als een kroon op het werk van Jo Hautvast.

o Op mijn manier heb ik willen verwoorden, wat in het Ordereglement van het Kapittel voor de Civiele Orden ook formeel wordt omschreven: je bent 'iemand die een of meer opvallende prestaties heeft geleverd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.'

o Het is mij dan ook een grote vreugde je te kunnen mededelen dat het Hare Majesteit de Koningin om die redenen heeft behaagd om jou te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

o Mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de burgemeester van Wageningen is het mij een eer jou de versierselen van de Koninklijke onderscheiding op te mogen spelden en je daarmee van harte geluk te wensen.