Gemeente Rotterdam

Nr. 142
Vrijdag 29 oktober 2004

Arjan van Gils nieuwe gemeentesecretaris van Rotterdam

De huidige gemeentesecretaris van de gemeente Enschede, de heer mr. Arjan van Gils wordt per 1 februari 2005 gemeentesecretaris en tevens algemeen directeur van de Bestuursdienst van de gemeente Rotterdam. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten tot de benoeming van Van Gils. De functie omvat drie hoofdtaken, namelijk het adviseren van het College, het leidinggeven aan de Bestuursdienst én aan het concern Rotterdam (het totaal van gemeentelijke diensten en bedrijven). Van Gils wordt voorzitter van het Concernberaad van hoofden van dienst.

Arjan van Gils (49) is een bekende in Rotterdam: voordat hij in 1998 gemeentesecretaris van Enschede werd, was hij districtschef Rotterdam Centrum (van 1995-1998) en manager Organisatie en Personeel bij de Politie Rotterdam-Rijnmond (van 1992-1995). In de periode van 1985 tot 1992 vervulde hij diverse functies bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij was daar achtereenvolgens beleidsmedewerker, hoofd Politiële Bedrijfsvoering en hoofd Personeelsmanagement. Hij begon zijn loopbaan in 1978 bij de Politie Amsterdam. Van Gils rondde studies af aan de Nederlandse Politie Academie en de Universiteit van Amsterdam (Nederlands Recht). Naast zijn werk in Enschede is hij bestuurslid van de Stichting Publiek Domein. Arjan van Gils is getrouwd en heeft drie dochters. Hij woont nu nog in Enschede, maar hij zoekt op termijn met zijn gezin een woning in Rotterdam.

In Enschede heeft Arjan van Gils onder andere leiding gegeven aan het proces van organisatieontwikkeling. In dat verband werd binnen de gemeente gewerkt aan de integratie van de publieksdienstverlening, de invoering van stadsdeelgewijs werken en een cultuuromslag. Hij ontwikkelde de intergemeentelijke samenwerking in netwerkstadverband (Almelo, Hengelo, Borne en Enschede). Arjan van Gils was spil in de crisisorganisatie en later de projectorganisatie voor de vuurwerkramp van 13 mei 2000.

noot voor de redactie/