Gemeente Oss


29/10/2004 - Onderzoek beweegniveau basisschoolleerlingen

Medio november start het bureau Sportstimulering van de gemeente Oss met het uitvoeren en het in kaart brengen van een sport- en beweegscan op basisscholen. Doel van deze scan is een totaaloverzicht krijgen van het sport- en beweegniveau van basisschoolleerlingen en inzicht krijgen in de kwaliteit van de gymlessen op de Osse basisscholen.

Beweegnorm
Met behulp van de resultaten van de scan kan een beweegnorm worden ontwikkeld. Deze geeft de streefrichting aan voor het sport- en beweeggedrag van de jeugd; hoeveel beweging hebben kinderen en jongeren nodig en wat moeten zij bewegend kunnen en ervaren? Met behulp van de scan en de daaruit volgende beweegnorm kan de voortgang op sportgebied van de individuele leerling over de gehele schoolperiode worden bijgehouden. Het op de juiste manier leren en stimuleren van sport en bewegen op de scholen is de ideale basis voor kinderen, zeker met het oog op het actief deelnemen aan sport in de wijk en/of in clubverband.

Oss loopt voorop
De sport- en beweegscan staat nog in de kinderschoenen; het instrument moet zijn waarde nog gaan bewijzen in de praktijk. De gemeente Oss loopt voorop in dit proces. Deze voortrekkersrol moet uiteindelijk leiden tot een verbetering en landelijke invoering van de sport- en beweegscan.