Gemeente Zaanstad

Sloopkamer Schatkamer: Expositie in slooppanden legt ziel wijk bloot

donderdag 28 oktober 2004

De sloop van de oude wijk Vissershop in Zaandam gaat de tweede fase in. Het kunstproject Sloophamer Schatkamer van beeldend kunstenaar Ida van der Lee reist mee met dit voor de bewoners ingrijpende veranderingsproces. In opdracht van de gemeente Zaanstad werkt de kunstenaar samen met de bewoners aan een blijvend kunsttoepassing met herinneringswaarde voor de wijk. Op vrijdag 29 oktober is de opening van de tweede fase van Sloophamer Schatkamer: een expositie in vier slooppanden in het Vissershop. Het kunstproject Sloophamer Schatkamer heeft tot doel om de ziel van het oude Hop veilig over te brengen naar de nieuwbouw. Vorig jaar ging het project van start met een indrukwekkend afscheidsritueel. Een grote schatkist, gemaakt van karakteristiek sloopmateriaal uit het Vissershop, speelde hierin de hoofdrol. Bewoners deponeerden er hun verhalen en herinneringen in en brachten hem in processie door het Hop en over de Zaan naar het Zaans Museum.
Nu worden die verhalen, een schat aan informatie, wereldkundig gemaakt in vier slooppanden. De oude woningen zijn omgetoverd in een verhalendoolhof. Ook de schatkist krijgt een plaats in een van de woningen. De verhalen van de bewoners die het beste de ziel van het Hop typeren, worden geselecteerd. In de derde fase van het kunstproject keren de verhalen terug in het straatbeeld van het nieuwe Vissershop.
Vissershop
De woningen in het Vissershop zijn gebouwd in de jaren van 1914 tot 1919. Van oudsher een socialistisch bolwerk, heeft het Hop nog steeds een hechte sociale structuur. De laatste jaren verkeerden de huizen in deplorabele staat. Besloten werd de woningen, die eigendom zijn van Woningcorporatie ZVH, af te breken en daar nieuwe voor in de plaats te bouwen. De ene helft van deze oude wijk aan de Zaan is nu gesloopt. De bewoners wachten in wisselwoningen op een nieuw huis. De tweede sloopfase is in 2005. Het nieuwe Vissershop moet klaar zijn in 2007. Ida van der Lee
Kunstenaar Ida van der Lee is bekend vanwege de persoonlijke manier waarop zij vorm en inhoud weet te geven aan veranderingsprocessen, in het bijzonder in de landelijke en stedelijke omgeving. Enkele andere van haar kunstprojecten zijn Wasgoed, is goed (1999) in de Vrolikstraat in Amsterdam, Ontroerend goed (2001-2006) in Abcoude en Duizend deuren (2003) in Groningen.
Zaans kunstproject
Sloophamer Schatkamer is een sociaal kunstproject van beeldend kunstenaar Ida van der Lee, in opdracht van de gemeente Zaanstad in samenwerking met de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK). Het vindt plaats in het kader van het Actieplan Cultuurbereik gemeente Zaanstad en wordt financieel ondersteund door Programma Actieplan Cultuurbereik Noord-Holland onderdeel Beeldende Kunst & de Openbare Ruimte, en het Grotestedenbeleid.
Sloophamer Schatkamer
Opening: vrijdag 29 oktober 15 - 18 uur
Bezichtiging: 29 oktober tot en met 14 november 2004 Donderdag t/m zondag van 12 - 16 uur en op afspraak. Locatie: Plataanlaan 13, 17, 19, 21 Vissershop, Zaandam