Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 42

donderdag 28 oktober 2004

Zaanstad wordt lid van de Industriële Grote Club IGC Zaanstad wil een aantrekkelijke en complete stad zijn waar mensen kunnen wonen, werken en waar bedrijven zich willen vestigen. Zaanstad wil daarom deel uit te maken van netwerken in allerlei geledingen van de samenleving. De Industriële Grote Club is zon netwerk: uiteenlopende organisaties en personen uit de profit- en non-profit sector ontmoeten elkaar hier. Tot de IGC behoren bijvoorbeeld uitgevers, architecten, banken, bedrijven in de informatietechnologie, Heineken, ING-groep, gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland en de HES en de UvA. Het college van B&W heeft besloten het bedrijfslidmaatschap van deze vereniging voor Zaanstad aan te vragen.

Rapportage Zaanpeiling 2003
Jaarlijks houdt de gemeente Zaanstad een peiling onder haar inwoners over een breed scala aan onderwerpen. De Zaanpeiling 2003 geeft informatie hoe bewoners aankijken tegen zaken als Leefbaarheid en Veiligheid, Zaandam Centrum, Woonwensen, etc. De resultaten van de Zaanpeiling 2003 zijn nu definitief beschikbaar en worden door het college aan de Raad aangeboden. Het rapport laat zien dat Zaanstedelingen in grote lijnen tevreden zijn over het wonen in Zaanstad en dat Zaanstad best gezien mag worden. Dat neemt niet weg dat er ook een aantal aandachtspunten is, zoals een dreigende verschraling van de openbare ruimte en het feit dat sommige wijken door de bewoners als onveilig ervaren worden.
De onderwerpen die in de Zaanpeiling aan de orde komen wisselen; in de Zaanpeiling 2004 - die nu verwerkt wordt - gaat het om bijvoorbeeld gemeentelijke dienstverlening, gemeentepolitiek, participatie, sport en gezondheid. De rapportage daarvan wordt dit najaar verwacht. De rapportage Zaanpeiling 2003 is ook te vinden op www.zaanstad.nl

Z´MOP-II tekst vastgesteld voor overleg met Rijk. Op 7 juni overhandigde Zaanstad aan bezoekend minister Thom de Graaf als eerste stad in Nederland haar concept-Meerjaren Ontwikkelingsprogramma ZMOP-II. Sindsdien is er met het Rijk overleg gevoerd over de Zaanse ambities voor 2005-2009. Het Rijk had waardering voor het ZMOP-II en kon zich vinden in de plannen, maar had wel enkele vragen en opmerkingen. Dit heeft geleid tot voorstellen voor tekstwijzigingen en -aanvullingen in het ZMOP-II. Het betreft geen substantiële veranderingen, maar vooral aanvullingen van ontbrekende gegevens en verdere verduidelijking. Zo is bijvoorbeeld de ambitie voor bodemsaneringen ingevuld en wordt het bodemprogramma toegevoegd. De wijzigingen zijn in een notitie samengevoegd en door B&W vastgesteld en worden aan de Raad voorgelegd. Wel vertelt B&W in een aanvullende brief dat de Zaanse ambities alleen gerealiseerd kunnen worden als de extra gelden die als streefdoel zijn opgenomen van diverse departementen, provincies en EU ook daadwerkelijk kunnen worden gegenereerd en dat Zaanstad van het Rijk via het GSB-traject actieve steun hierbij verwacht. Ook wordt gememoreerd dat de Algemene Uitkering in de komende jaren minimaal op het peil 2004 dient te blijven om omverkort de ambities waar te kunnen maken.

Veiligheidsmaatregelen bouw Albert Heijn onder de A8 De voorbereidingen voor de herinrichting van het terrein onder de A8 (het project A8ernA) zijn in volle gang. Onderdeel van de plannen is het bouwen van een Albert Heijn onder het A8-viaduct. De bouwaanvraag hiervoor is inmiddels ingediend. Het college van B&W heeft besloten dat als de supermarkt wordt gebouwd, ook de openingen tussen de op- en afrit en het wegdek moeten worden afgedicht. Mocht er dan een calamiteit plaatsvinden op de A8 (boven de supermarkt), dan kunnen eventuele brandbare stoffen niet op het dak van de supermarkt terechtkomen. Daarnaast wordt een bouwkundige maatregel tegen stralingshitte voorgeschreven. Verder moet het pand goed bereikbaar zijn voor gemeentelijke hulpdiensten. De maatregelen die worden getroffen zijn gebaseerd op Europese wetgeving.

Vaststelling Belastingverordeningen 2005
Jaarlijks worden de gemeentelijke belastingen herzien door nieuwe belastingverordeningen vast te stellen. Het college heeft de ontwerp-verordeningen vastgesteld. Het gaat om 18 verschillende gemeentelijke verordeningen. Nieuw is de verordeningen Roerende woon- en bedrijfsruimtebelasting (RRB) in verband met de invoering van deze belasting in 2005.
De tarieven zijn in de regel aangepast aan de ontwikkeling van het loon/prijsindexcijfer. Voor 2005 is dit vastgesteld op 1,15%. In een aantal gevallen zoals lozingsrecht, precariobelasting en reclamebelasting wordt hiervan afgeweken (verhoging 5%). Dit is noodzakelijk om kostendekkend te kunnen blijven. De parkeertarieven stijgen met 0,20 per uur voor alle tariefsklassen, om de dalende tendens van inkomsten uit parkeren om te buigen. Betaald parkeren in het centrum wordt voortaan geheven tot 23.00 uur. De tarieven Zeehavengeld lopen in de pas met die van de gemeente Amsterdam. In verband met concurrentieoverwegingen (Rotterdam en Antwerpen) heeft de gemeente Amsterdam nog geen definitief besluit genomen. De verhoging is voorlopig vastgesteld op 0,5%. Ook de tarieven van de OZB en de RRB zijn van voorlopige aard. Hiervoor moet de totale waarde van de onroerende zaken worden vastgesteld. De verwachting is dat hierover nog deze maand meer duidelijkheid komt. Dan zullen de definitieve tarieven berekend kunnen worden.
De ontwerpverordeningen worden aan de Raad voorgelegd om ze definitief vast te stellen in de Raadsvergadering van 10 en 12 november 2004.

Zeer Stil Asfalt ter hoogte van de Conrad
Onder de vlag van het Zaanoeverproject wordt in Zaandam het woningbouwproject de Conrad ontwikkeld. Het gaat hierbij om in totaal 300 woningen. Voorwaarde voor deze woningbouw is het verlagen van de geluidsbelasting door de Den Uylweg. Dit kan door middel van toepassing van Zeer Stil Asfalt. De ontwikkelaar van de Conrad (De Wilgen Vastgoed), gaat dit asfalt over een afstand van 200 meter aanbrengen. Als de Den Uylbrug in 2008-2010 wordt verbreed in het kader van de ontwikkeling van de Zuidelijke Randweg, zal ter hoogte van de Tuinen van Zuid ook zeer Stil Asfalt (of asfalt van vergelijkbare kwaliteit) worden toegepast.

Verder nam het college een besluit over:

* Benoeming tot lid van de Seniorenraad: de heer N. P. Roels uit Zaandam, voor de periode oktober 2004-mei 2008.
* Uitvoeringsbesluit afvalstoffenverordening