Gemeente Utrecht

Utrecht presenteert Bidbook voor Grand Départ Tour de France 2008

Utrecht stelt zich kandidaat voor de Grand Départ van de Tour de France in 2008: le Tour sous le Dom. Dit houdt in dat het gemeentebestuur de Proloog en de start van de Eerste etappe in de stad wil laten plaatsvinden. Om hierbij de steun te verkrijgen van de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie (KNWU), is afgelopen dinsdag aan voorzitter J. Atsma het Utrechtse Bidbook aangeboden. Hierin worden de aantrekkelijke punten van de stad Utrecht als startpunt van de Tour belicht. Daarbij zijn de mooie en veilige routes van de Proloog ("Het secondenspel rond de Dom") en Eerste Etappe ("Tocht langs Utrechtse natuurschatten") beschreven. Bekende Utrechters en coryfeeën uit de wielerwereld laten in het boek hun steun zien.

Voor de routes van Proloog en de Eerste etappe zijn veiligheid en aantrekkelijkheid voor renners en toeschouwers uitgangspunten. Jan Janssen, winnaar van de Tour de France 1968 en lid van het Comité van Aanbeveling zegt over de Proloog-route in Utrecht: 'Een proloog in het centrum van een historische stad - dat is bijna nog nooit gebeurd in de Tour, behalve in Parijs natuurlijk. Geen rechttoe, rechtaan parcours. En ook nog in een voor rijders en publiek uitdagende cirkelvorm. Dwars door het hart van de oude binnenstad om daarbuiten weer in contact te komen met de moderniteit van het nieuwe Utrecht. Perfect passend in het beeld dat de Tour de France graag wil zien. En met een hoge mate van veiligheid voor zowel renner als publiek. Dat is uniek. Met recht een proloog waarop we trots kunnen zijn.'

In 2001 hebben een aantal Utrechters zich verenigd in de stichting Tour sous le Dom. Zij namen het initiatief om te onderzoeken of een Grand Départ van de Tour de France in Utrecht kan plaatsvinden. Op het verlanglijstje staan: de Proloog rond de Dom, de Eerste etappe door de provincie Utrecht (start in stad Utrecht) en de start van de Tweede etappe (locatie nog niet ingevuld). Omdat dit idee door inwoners en bedrijfsleven in de stad Utrecht enthousiast is onthaald, heeft de gemeente besloten om zich achter dit initiatief te scharen.
De Tour de France sluit goed aan bij de stadspromotie, waarbij overheden, bedrijfsleven, verenigingen en instellingen samen de trots op de stad Utrecht uitdragen. Met de Grand Départ kan Utrecht getoond worden aan een groot publiek. Dit is ook goed voor de lokale economie.

De Tour de France past goed bij Utrecht als bruisende sportstad. Er is zowel sport in den brede (er zijn ruim driehonderd sportverenigingen in de stad) als topsport. In Utrecht vonden en vinden veel (inter)nationale sporttoernooien plaats, zoals het WK Hockey in 1998, NK Atletiek in 2004, de jaarlijkse World Darts Trophy en verschillende etappes in de Ronde van Nederland. De stad beschikt over moderne sportaccomodaties, zoals Nieuw Galgenwaard (voetbalstadion en sporthal) en de Vechtse Banen. Daar komt in 2005 een groot en gevarieerd wielercomplex aan de Nedereindse Plas bij. Hier komen een wielercircuit en een parcours voor mountainbiken, fietscrossen, skaten, skeeleren en schaatsen. Verschillende wielerverenigingen gaan dit complex in gebruik nemen. Bestaande wielerevenementen in Utrecht zijn: de Ronde van Midden-Nederland en de profwielerklassieker Veenendaal-Veenendaal.

In 2003 is Utrecht uitgeroepen tot Fietsstad van Nederland.

De start van de Tour de France in Utrecht in 2008 past binnen de reeks grote evenementen, die in de stad worden georganiseerd in aanloop naar de herdenking van de Vrede van Utrecht in 2013. Tot 2013 staat jaarlijks een groots en bijzonder evenement op de agenda. Zo is dit jaar 750 jaar Dom in Utrecht gevierd met het herbouwen van het verwoeste schip tussen Dom en kathedraal. Een voorbeeld van stadspromotie waarbij overheden, bedrijfsleven, verenigingen en instellingen samen optrokken. In 2005 zullen in Utrecht tien wedstrijden, inclusief de finale van het FIFA WK Voetbal tot 20 gespeeld worden. In datzelfde jaar vinden in de stad de Eurogames plaats. In 2006 wordt de (her)opening van vier musea gevierd: het Nederlands Spoorwegmuseum, het nationaal Geld- en Bankmuseum, het museum van Speelklok tot Pierement en het Dick Bruna Huis.

In het Comité van Aanbeveling zitten naast Jan Janssen: burgemeester Brouwer-Korf, dhr. Brienen (Jaarbeurs), dhr. Bielders (Kamer van Koophandel), dhr. Bruna, dhr. Geesink, dhr. Giphart, dhr. T. van 't Hek (VSU/Stichting Topsport Utrecht), dhr. Nijpels (voorzitter Eneco Ronde, Commissaris der Koningin Provincie Friesland), mw. Van Rooy (Universiteit Utrecht), dhr. Van Schijndel (Rabobank), dhr. Staal (Commissaris der Koningin Provincie Utrecht), mw. Verburg (Tweede Kamer CDA), dhr. Wijffels (Sociaal Economische Raad), dhr. Ducrot en dhr. Winnen (oud-wielrenners).


---

-------------------------------------------