Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 1 november 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over het rapport Kanker in Nederland .


1. Bent u op de hoogte van het bericht in de Volkskrant d.d. 29 oktober jl., over de toename van kanker door vergrijzing en dat ons gezondheidszorgsysteem hier niet op is voorbereid? 1


2. Wat is uw mening over het rapport Kanker in Nederland waaruit blijkt dat het aantal mensen dat kanker heeft in 2015 bijna zal zijn verdubbeld en daarmee het aantal van 366 naar 692 duizend zal stijgen ten opzichte van 2000?


3. Deelt u de vrees van KWF Kankerbestrijding, namelijk dat de zorg niet genoeg is voorbereid om deze stroom patiënten op te vangen en dat de kwaliteit van zorg voor kankerpatiënten in de komende jaren dreigt ernstig tekort te schieten?


4. Wat vindt u van de verwachting dat in 2015 ongeveer 100 ex-kankerpatiënten tot de patientenpopulatie zullen behoren van de huisarts tegen 55 patiënten nu? vormt het zorgproces aan kankerpatiënten een onderdeel van het toekomstige beleid betreffende eerstelijnszorg? Zo ja, op welke?


5. Bent u het met de stelling eens dat, nu duidelijk is wat de toekomstverwachting is met betrekking tot het aantal kankerpatiënten, de overheid hierop dient te anticiperen en tijdig de nodige maatregelen dient te nemen zodat straks kankerpatiënten de juiste zorg krijgen?


6. Deelt u de mening van de commissie die het rapport heeft opgesteld dat toenemende


screening op kanker en de bewustwording van de ziekte ertoe bijdragen dat er meer gevallen worden opgespoord? Zo ja, welke stappen in het kader van preventie gaat u ondernemen?


* de Volkskrant d.d. 29 oktober 2004

* Rapport Kanker in Nederland