Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 273 ItV
Datum: 29-10-04

GS stellen Sociale Agenda vast

Jongeren, vergrijzing, inwoners met veelvoudige problematiek en sociale samenhang vormen speerpunten van Sociaal Beleid

Jongeren, de gevolgen van vergrijzing, mensen met een veelvoudige problematiek en sociale samenhang. Het zijn de speerpunten van het provinciale Sociaal Beleid. Met de vaststelling van de Sociale Agenda 2005-2007, op dinsdag 26 oktober, hebben GS de thematiek voor het provinciale sociaal beleid definitief aangewezen. GS hebben met de Sociale Agenda en de totstandkoming ervan een nieuwe weg voor provinciaal sociaal beleid ingeslagen. Gedeputeerde van Zorg en Welzijn Jan Ploeg: "Het is onze ambitie met dit beleid een basis te leggen voor de werkwijze van de provincie. Niet alleen voor deze collegeperiode, maar ook voor de periodes die hierop volgen."

De Sociale Agenda is het sluitstuk van een intensief proces van beleidsvernieuwing dat begon met het Sociaal Beleidskader 2004-2007. In dit Sociaal Beleidskader waren de thema's al voorlopig vastgesteld. Afgelopen zomer is een Sociaal Rapport opgesteld en zijn er in de hele provincie sociale debatten gevoerd. Uit het Sociaal Rapport en de debatten bleek dat de voorlopige thema's ondersteund worden door gemeenten en maatschappelijke instellingen. Tijdens de debatten kregen gemeenten en instellingen de vraag welke rol ze voor de provincie zien weggelegd op het terrein van sociaal beleid. De uitkomst was dat gemeenten en instellingen de provincie zien als partner die in nauw overleg en in samenwerking met andere partijen werkt aan maatschappelijke problemen en die al naar gelang de aard van de problematiek wisselt van rol als regisseur/initiatiefnemer tot facilitator en/of subsidieverstrekker. Om de doelstellingen uit de Sociale Agenda te bereiken, biedt de provincie ambtelijke en bestuurlijke ondersteuning. Ook zet ze het Sociaal Investeringsfonds in voor projecten die passen binnen de doelstellingen van het sociaal beleid. Daarnaast vraagt de provincie samenwerking en betrokkenheid van gemeenten, instellingen en zorgaanbieders.

Jongeren 0-25 jaar
In Fryslân is sprake van een stijgende jeugdwerkloosheid en het aantal schoolverlaters zonder startkwalificatie neemt toe. Ook is er een toename in het aantal geweldsdelicten onder jongeren. Het aanpakken van problemen gebeurt nu meestal repressief en een adequate samenwerking in de aanpak ontbreekt. In de Sociale Agenda worden onder andere de volgende doelstellingen genoemd:
- Instellingen sluiten een convenant over een gezamenlijke aanpak;
- steunpunten 0-25 jaar garanderen een laagdrempelige toegang tot eventuele hulp;
- de provincie krijgt een Beleidsinformatiepunt Jeugd als ondersteuning bij het ontwikkelen van jeugdbeleid.

Gevolgen van de vergrijzing
In 2020 zal één op de vijf Friezen 65 jaar en ouder zijn. De meerderheid van de 65-plussers heeft geen zorgbehoefte, die groeit pas echt boven de 85 jaar. Als men zorg nodig heeft, dan wil de senior dat zoveel mogelijk thuis krijgen. Als gevolg van de vergrijzing verandert de komende jaren naar verwachting de vraag naar voorzieningen zoals winkels, levensloopbestendige huizen, woonzorgcomplexen, etc. Ook de vraag naar mobiliteit, recreatie en (zinvolle) tijdsbesteding zal naar verwachting veranderen. Een aantal doelstellingen in de Sociale Agenda, om voorzieningen, zorg en dienstverlening voor ouderen te garanderen zijn:
- Een passende oplossing voor de zorgverlening op de waddeneilanden
- In 2005 bieden tenminste achttien gemeenten cliëntondersteuning en onafhankelijke informatieverstrekking op het terrein van wonen, zorg, welzijn en dienstverlening (één-loket-gedachte)

Situatie van inwoners van Fryslân met een veelvoud aan problemen De positie van mensen met meervoudige problemen wordt in Fryslân voornamelijk als stedelijk probleem gezien. De groep kenmerkt zich niet door leeftijd, geslacht of nationaliteit; de gemeenschappelijke factor is dat ze verschillende problemen hebben. Dit kunnen combinaties zijn van maatschappelijke, verstandelijke en/of lichamelijk beperkende, verslavings,- en/of geestelijke problemen. Hulpverlening aan deze mensen is extra moeilijk. Buiten de stad is de hulpverlening meestal onvoldoende, maar ook in de steden is er niet altijd genoeg capaciteit in opvangvoorzieningen. De provincie vindt dat er voor deze groep meer zorg en begeleiding moet komen, het college wil dit bereiken door projecten die anticiperen op de veranderende zorgvraag, te ondersteunen. In de Sociale Agenda zijn onder andere de volgende doelen beschreven:
- Voldoende (crisis-)opvangmogelijkheden binnen de maatschappelijke opvang door verbetering van de preventie en nazorg, uitbreiding van het aantal opvangplaatsen en optimaliseren van de samenwerking in de zorgketen;
- Verbeteren van de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking via arbeid, dagbesteding en sociale werkvoorziening
- Adequaat inspelen op kansen/bedreigingen van nieuwe ontwikkelingen zoals veranderingen binnen de AWBZ en de WMO.

Sociale Samenhang /Vrijwilligerswerk
Sociale banden zoals gezin, school, buurt, kerk en vereniging zijn de laatste decennia sterk veranderd. De provincie wil een bijdrage leveren aan een Friese samenleving waarin mensen bij elkaar betrokken zijn en blijven. Eén van de manieren waarop samenhang en betrokkenheid tot stand komt, is actieve deelname aan vrijwilligerswerk. De bereidheid van mensen om zich als vrijwilliger in te zetten voor hun omgeving is nog steeds groot, maar vertoont de afgelopen tien jaar een dalende lijn. Uit het provinciale onderzoek 'Vrijwilligers in beeld' blijkt dat ruim een kwart van de organisaties niet over voldoende vrijwilligers beschikt. Het vrijwilligerswerk op lokaal niveau is de verantwoordelijkheid van de gemeenten, de provincie ondersteunt provinciale en bovenlokale vrijwilligersorganisaties met het ontwikkelen van beleid en projecten. Een aantal doelstellingen uit de Sociale Agenda zijn:
- Vergroten van de inzet van burgers om vrijwilligerswerk in Fryslân te doen, waarvan een grotere deelname van nieuwe groepen zoals jongeren en ouderen;
- Vrijwilligersorganisaties blijven zich ontwikkelen en zijn voldoende deskundig.

Voor meer informatie over het Sociaal Beleid, Sociaal Investeringsfonds en de Sociale Agenda: www.fryslan.nl/sociaalbeleid. 35

---- --