Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

Bazelconventie besluit tot verantwoorde ontmanteling sloopschepen

Er moet een verplicht systeem komen dat het mogelijk maakt om sloopschepen op een verantwoorde manier te slopen. Dat is vandaag in Geneve besloten door de Bazel Conventie. Staatssecretaris Van Geel van Milieu is blij met de beslissing die nu genomen is. .Dit is een duidelijk signaal aan alle landen om tot een effectieve internationale regeling te komen..

Tijdens de bijeenkomst in Geneve (COP 7) is afgesproken om binnen twee jaar met voorstellen te komen voor een wettelijke regeling. Dit moet gebeuren in overleg met de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). De regeling moet straks bindend zijn voor alle scheepseigenaren, waar ook te wereld. Staatssecretaris Van Geel: .Dit besluit komt precies op tijd. Immers, de IMO heeft onlangs besloten alle enkelwandige olietankers versneld uit te faseren. Deze schepen, die binnen vier tot vijf jaar uit de vaart worden genomen, moeten dan ook op een verantwoorde manier gesloopt worden..

Sloopschepen zijn al jarenlang een groot probleem voor mens en milieu. Afgedankte schepen worden nog steeds op een onverantwoorde manier gesloopt op Aziatische stranden, met grote risico.s voor de arbeiders, de lokale bevolking en het milieu. Van Geel: .Ik vind dat daar zo snel mogelijk een einde aan gemaakt moet worden. Scheepseigenaren moeten gewoon betalen voor een verantwoorde sloop van hun schepen. Met dit besluit wordt het mogelijk gemaakt om dat af te dwingen..

De Bazel conventie is deze week tijdens de zevende . Conference of the Parties. bijeen in Geneve. De conventie is opgericht met het doel om te voorkomen dat gevaarlijke afvalstoffen uit rijke, ontwikkelde landen in derde-wereldlanden worden gedumpt. Het verdrag heeft ook tot doel om die landen te helpen bij het opzetten van een milieuvriendelijke verwerking van gevaarlijke afvalstoffen die het land wel bereiken.