Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering benoemt haar vertegenwoordigers in de Nationale Klimaatscommissie. Het gaat om 4 effectieve en
4 plaatsvervangende leden.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt het basisbesluit over de organisatie van de kabinetten. Deze wijzigingen brengen het Kabinetsbesluit in overeenstemming met de samenstelling en bevoegdheidsverdeling van de Vlaamse Regering. Die samenstelling is het rechtstreekse gevolg van de zetelverdeling in het Vlaams Parlement, waardoor er twee vice-minister-presidenten zijn aangetreden. Deze wijziging houdt ook rekening met tijdens de vorige legislatuur overgehevelde federale bevoegdheden. Het besluit omvat onder meer een uitbreiding van de maximale samenstelling van de kabinetten van 468 naar 490 personeelsleden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief een besluit over de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding. Het besluit beoogt de uitgaven voor de individuele beroepsopleiding (IBO) in te tomen door een verlaging van de begeleidingspremie van 1,5 euro per uur naar 1 euro per uur en de afschaffing van de peterschapspremie. Door deze wijziging zal het oorspronkelijk doel van de maatregelen verder kunnen worden gerealiseerd, namelijk het stimuleren van bedrijven om een goede begeleiding aan laaggeschoolde werkzoekenden te verstrekken in het stelsel van de IBO, met respect voor het beschikbare budget en conform de oproep tot reguleringsmanagement.


* * *

Na advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat de geldelijke en administratieve bepalingen vastlegt voor de contractuele personeelsleden in het onderwijs die betaald worden door de Vlaamse overheid. Het besluit betreft contractuele personeelsleden ten laste van het departement onderwijs, contractuele personeelsleden in de Brusselse kinderdagverblijven en contractuele deskundigen in een lokaal overlegplatform. De voornaamste bepalingen van het besluit regelen de vaststelling van het salaris, de prestatieregeling en de regeling van de jaarlijkse vakantie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een provisioneel krediet voor de uitvoering van het Vlaamse werkgelegenheidsakkoord.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

In het kader van een voorontwerp van koninklijk besluit betreffende het Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid onderschrijft de Vlaamse Regering de nood aan institutionalisering van dit Forum. Ze vindt de juridische formule van een samenwerkingsakkoord daarvoor de beste oplossing. Ze gaat echter niet akkoord met het ontwerp-KB wegens de ondeugdelijke rechtsgrond.


* * *

De Vlaamse Regering keurde medio november vorig jaar het besluit goed over de voorwaarden van de vaststelling, de uitbetaling en de terugvordering van de subsidies van de zorgkassen in het kader van de zorgverzekering voor het jaar 2004. Nu keurt ze een aantal technische aanpassingen aan dit besluit goed. Het gaat onder meer om een verfijning van de berekening van de voorschotten op de subsidiëring voor tenlastenemingen. Er wordt ook bepaald dat de forfaitaire vergoedingen bovenop de verdeling van de subsidiepot 2004 over de zeven zorgkassen wordt uitbetaald.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van jaarverslag van het Vlaams Zorgfonds. Het verslag wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De inspecteurs van Financiën maken om de 4 à 5 jaar een periodieke rotatie over de verschillende beleidsdomeinen van de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering keurt de taakverdeling van de Inspectie van Financiën goed die ingaat op 2 november.


* * *

De Vlaamse Regering keurt de ontwerpdecreten houdende de (aanpassing van) de middelen- en uitgavenbegroting goed. Deze decreten zijn de wettelijke vertaling van de besluitvorming omtrent de tweede begrotingscontrole 2004 en de opmaak van de initiële begroting 2005. Ze worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Gemengd regionaal bedrijventerrein Broekooi te Asse'.


* * *

De Vlaamse Regering keurt een voorstel goed om het bedrag, waartoe het Vlaamse Gewest werd veroordeeld inzake de vordering van Stagro nv, in afwachting van een voorziening in cassatie en van het cassatiearrest, door te storten op een geblokkeerde rekening, met dubbele handtekening voor vrijmaking. Er zullen onderhandelingen worden gevoerd met het oog op een minnelijke schikking.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kris PEETERS:

Een decreet van 9 mei 2003 voerde een vrijstelling in van successierechten voor vererving van onroerende goederen die als bos gedefinieerd zijn en waar voorwaarden van duurzaam beheer aan gekoppeld zijn. Het voorzag vervolgens voor grondeigenaars van gronden gelegen in het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) een ontheffing van het Vlaamse deel in de onroerende voorheffing en vrijstelling van successierechten. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een uitvoeringsbesluit goed op het vlak van de successierechten. Het legt vast op welke praktische wijze de erfgenamen, via hun aangifte van nalatenschap bij de (federale) ontvanger van successierechten, de vrijstelling kunnen bekomen. Het uitvoeringsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, van Vlaams minister Kris PEETERS en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering wijzigt de statuten van de naamloze vennootschap van publiek recht Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel. De wijziging heeft te maken met de kapitaalverhoging van 29 juli 2004.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering wijzigt een besluit over de toekenning van algemene werkingssubsidies voor het seizoen 2002-2003 aan vijf organisaties voor muziektheater. Het gaat om een rechtzetting betreffende het totale subsidiebedrag voor de verschillende organisaties. De voorschottenberekening was wel correct.


* * *

De Vlaamse Regering kent een voorschot toe op de subsidie van de loonkosten van het vierde kwartaal van 2004 aan bepaalde initiatieven binnen het beleidsdomein Cultuur, Jeugd en Sport, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering stemt in met het besluit van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten van de Europese Unie over de voorrechten en immuniteiten toegekend aan het Europese Defensieagentschap en aan zijn stafleden.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De federale regering heeft recent aangekondigd de voorziene vrijstellingen van belastingen op sommige energieproducten voor bedrijven met gewestelijke milieuconvenanten, overeenkomsten of sectorakkoorden, niet te realiseren voor 1 januari 2005 en de bedragen van deze vrijstellingen te halveren. Een andere maatregel betrof het uitstellen van het doorvoeren van een degressief maximum op de federale energieheffingen op het transmissienet voor bedrijven die toegetreden zijn tot een vrijwillige energieovereenkomst. De Vlaamse Regering beslist deze eenzijdig door de federale regering genomen maatregelen ter bespreking te brengen op het overlegcomité. Hiermee wenst de Vlaamse regering haar uitdrukkelijke wens te bevestigen om zich als een loyale partner op te stellen ten aanzien van de bedrijven die deelnemen aan het Benchmarking-Convenant.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het Vlaamse inburgeringsbeleid. De wijzigingen behelzen onder meer de aanduiding van de bevoegde minister, de reserveopbouw, de wijze van uitbetaling van de subsidies aan de onthaalbureaus en de wijze van controle op de aanwending van de subsidies.


-----
einde

-----