Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire Nieuwsflits (25 oktober - 29 oktober) (29/10/04)

Vlaams Parlement

Dinsdagmiddag werd de commissie buitenlands beleid van het Vlaams Parlement gedomineerd door de N-VA. Jan Loones vroeg aan onze minister Geert Bourgeois meer uitleg over de gemeentelijke convenants ontwikkelingssamenwerking. Rond deze convenants werd in het voorjaar een decreet gestemd, dat de gemeenten stimuleert op het vlak van ontwikkelingssamenwerking. Momenteel lopen de pilootprojecten op hun einde en vanaf 1 januari 2005 zou het nieuwe decreet uitwerking moeten krijgen. Er zijn echter nog geen uitvoeringsbesluiten door de Vlaamse regering gepubliceerd en de betrokken Vlaamse gemeenten worden stilaan ongeduldig. In zijn antwoord stelde minister Bourgeois dat op dit moment in samenwerking met de VVSG de laatste hand wordt gelegd aan de uitvoeringsbesluiten zodat het decreet in werking kan treden op 1 januari.

In dezelfde commissie buitenlands beleid stelde Mark Demesmaeker een vraag om uitleg over de wereldtentoonstelling van volgend jaar in het Japanse Aichi. Over dit onderwerp had Kris Van Dijck in de vorige legislatuur reeds meermaals geïnterpelleerd en had het Vlaams Parlement een motie goedgekeurd. Aangezien deelstaten, zelfs die met wetgevende bevoegdheden, niet over een apart paviljoen mogen beschikken op de wereldtentoonstelling, is Vlaanderen verplicht deel uit te maken van de Belgische delegatie. Voor ons moet dit gepaard gaan met strikte afspraken naar invulling van het paviljoen en de financiering ervan. De minister stelde dat er een samenwerkingsakkoord tot stand gekomen is, waarin afspraken met alle betrokken overheden zijn gemaakt. Daar bovenop zal Vlaanderen op 26 maart 2005 tijdens de Expo in Aichi een Vlaamse dag organiseren. Tot slot stelde minister Bourgeois dat hij zal onderzoeken of er een initiatief genomen kan worden om ervoor te zorgen dat constitutionele deelstaten in de toekomst een eigen paviljoen zouden kunnen hebben op dergelijke wereldtentoonstellingen.

Helga Stevens ondervroeg minister Vervotte over de vertegenwoordiging van personen met een handicap als gebruikersvereniging in het regionaal overlegorgaan (ROG). De vorige regering had hiertoe in het voorjaar beslist, maar op 23 september 2004 besliste huidig minister Vervotte de besluiten op te schorten. Het Vlaams Gebruikersoverleg voor Personen met een Handicap protesteerde hiertegen. De minister verantwoordde zich door te stellen dat het niet de bedoeling is deze besluiten in de doofpot te stoppen. Ze wil de besluiten tegen eind november verduidelijken en concretiseren. Helga hoopt dat uitstel geen afstel betekent en zal het dossier blijven opvolgen.

Bart De Wever ondervroeg minister-president Leterme over de studie van de transfers van Vlaanderen naar Wallonië. Vorige week maakte De Wever bekend dat de ABAFIM-studie wees op een jaarlijkse transfer van 6,6 miljard euro. Aangevuld met de transfers via o.m. de afbetaling van de staatsschuld, bereikte de geldstroom van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel in 2003 een recordhoogte van meer dan 11 miljard euro. In zijn antwoord liet minister-president Leterme weten in te gaan op de vraag van de N-VA om te zorgen voor een permanente monitoring van de geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel. Om zinloos gediscussieer over de resultaten van de studie te voorkomen, houdt de minister-president vast aan een validering van de cijfers. Tot slot bevestigde de minister-president dat hij de resultaten van de studie zal aankaarten op het Forum. De N-VA blijft dit dossier op de voet volgen en zal met haar Vlaamse coalitiepartners afspraken maken om, in uitvoering van het Vlaams regeerakkoord, deze geldstromen om te buigen naar een objectieve en transparante solidariteit. (Het volledige transferdossier kan je vinden door hier te klikken)

Kris Van Dijck nam deze week het initiatief een hoorzitting te vragen over de problematiek van het spijbelen in het onderwijs. Ondanks de initiatieven die reeds werden genomen, blijkt het moeilijk het spijbelgedrag terug te dringen. Op vraag van Kris zal het Vlaams Parlement een hoorzitting organiseren waarbij de problematiek vanuit diverse hoeken zal worden benaderd. Daarna is het aan het parlement om de adviezen van de specialisten om te zetten in beleidsopties.

Jan Peumans ondervroeg deze week minister Keulen over de financiële toestand van de gemeenten. Deze zomer stelde federaal minister Vande Lanotte dat de gemeenten volledig gingen worden gecompenseerd voor het verlies aan dividenden door de liberalisering van de elektriciteitsmarkt. Hiervoor stelde hij de Eliaheffing in het vooruitzicht. Het resterende bedrag, zijnde 100 miljoen euro, kon dan gecompenseerd worden door een optrekking van het Vlaams Gemeentefonds. Minister Keulen stelde liet optekenen dat de belofte van Vande Lanotte niet in overleg met de Vlaamse regering gebeurde, laat staan dat Vlaanderen een engagement zou hebben aangegaan ter compensatie van het dividendenverlies. Ook kwam de recente beslissing van de Vlaamse regering ter sprake, waarin het groeiritme van het gemeentefonds werd vastgelegd: jaarlijks zal het fonds stijgen met een vast percentage van 3,5 %. Dit is positief omdat op deze manier de Vlaamse gemeenten meer zekerheid krijgen en aan financiële langetermijnvisie kunnen doen.

De Kamer van Volksvertegenwoordigers

Patrick De Groote vroeg wat de regering zal ondernemen na de vernietiging van de drugswet door het Arbitragehof. Komt er een aanpassing van de wet om de vaagheden en de rechtsonduidelijkheid op te lossen of volgt er nog eens een debat ten gronde? Hij hekelde het tot stand komen van de drugswet en verwees naar het geknoei, citerend uit de rondzendbrief van Verwilghen, betreffende 3 gram en 1 plantje. Wetende dat er 600.000 Vlamingen zijn met een problematisch drankgebruik en dat verslaving aan tabak dagelijks tientallen Vlamingen het leven kost, is een onduidelijke drugswet onaanvaardbaar! Minister Onkelinx zei niet verbaasd te zijn over het arrest. Ze werkt aan een nieuw document. Wordt dus zeker vervolgd.

In de commissie Volksgezondheid voelde Patrick De Groote minister Demotte aan de tand over de problematiek van ADHD. Sinds één september wordt het geneesmiddel Rilatine voor 75% terugbetaald. Patrick stelde de vraag waarom enkel dit middel wordt terugbetaald en waarom er een leeftijdsbegrenzing werd vastgesteld. Ook jongeren ouder dan 17 en volwassenen gebruiken Rilatine. De minister verklaarde het advies te volgen van de commissie Tegemoetkoming geneesmiddelen. De minister beaamde dat ook volwassenen Rilatine nodig hebben, maar verklaarde te weinig budget voorhanden te hebben om terugbetaling te kunnen veralgemenen.

Europees Parlement

Het voormalig Koerdisch Parlementslid Leyla Zana werd in juni 2004 na 10 jaar politieke gevangenschap onder druk van de Europese Unie vrijgelaten. In 1995 kreeg zij tijdens haar gevangenschap de Sacharovprijs van het Europees Parlement voor haar niet aflatende strijd voor de mensenrechten. Vorige week werd zij ontvangen in het Europees Parlement. Bij haar thuiskomst werd haar echtgenoot, Mehdi Zana, aangehouden en overgebracht naar het politiekantoor in Istanbul. Tegen Leyla zelf is ondertussen een derde proces gestart. Tevens kijkt zij aan tegen verschillende klachten wegens het gebruik van haar moedertaal, het Koerdisch, tijdens politieke meetings. Frieda Brepoels protesteerde fel tegen de aanhouding en vroeg tevens een Parlementaire delegatie te sturen naar Turkije om ter plaatste het verdere verloop van het proces te kunnen volgen. N-VA zal niet nalaten te blijven wijzen op de schending van mensen- en volkenrechten in Turkije, zeker niet nu voorstanders van het toetredingsproces blind geworden zijn voor deze wantoestanden.

Frieda Brepoels ondervroeg het voorzitterschap van de Europese Raad over de initiatieven die in verschillende lidstaten worden genomen in verband met het gebruik van de kleine eurocenten. In België heeft Minister Reynders reeds beslist om niet langer 1 en 2 eurocenten aan te maken. In sommige landen gaat men over tot prijsafrondingen, in andere landen verhoogt men de productie van deze centen. Consumentenorganisaties vragen een Europese aanpak, het Nederlands voorzitterschap wil hier echter niet van weten.

Auteur:
wetenschappelijk medewerker
Peter Buysrogge

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be