Gemeente Amsterdam

Amsterdam: Controle op bijstand werpt vruchten af 29 oktober 2004 - Herbert Raat
Het aantal Amsterdammers dat leeft van een bijstandsuitkering is sinds 2002 min of meer stabiel. Amsterdam scoort hiermee structureel beter dan de landelijke trend. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers van de Sociale Dienst Amsterdam (SDA) en de factsheets Werk en Inkomen die vandaag (29 oktober) zijn gepresenteerd.

In buurten in de stad, zoals Zuidoost, Nieuw-West en Oud-West, waar strenger gecontroleerd wordt bij het aanvragen van een uitkering zijn de afwijzingen beduidend hoger dan waar dat niet gebeurt. Respectievelijk 52% tegen 36%. Wethouder Aboutaleb: "Het lijkt erop dat controle werkt. Hierdoor krijgen minder mensen onterecht een uitkering en het geeft minder bureaucratische rompslomp omdat het terugvorderen vaak een hele papierberg oplevert. Daarom gaan we de controles overal in de stad invoeren." Vooral de jongerenloketten spelen een belangrijke rol in het voorkomen dat jongeren in de uitkering belanden. Jongeren onder de 23 jaar worden of teruggestuurd naar school of worden begeleid naar werk.

In 2002 ontvingen 1500 jongeren een uitkering, momenteel ligt dat aantal rond de 1000.

Handhaving
In samenwerking met de Belastingdienst zijn 36.151 klanten onderzocht aangezien zij ook andere inkomsten hadden. In 7699 gevallen heeft dit geleid tot terugvordering van uitkeringsgeld. In totaal was hier ruim 8 miljoen mee gemoeid.

Werk
De afspraken met het ministerie van SZW beslaan de periode van 2002 tot 2006. Het gaat daarbij onder meer om activeringstrajecten en de uitstroom naar werk. Die blijven achter bij de verwachting. De SDA is bezig met een inhaalslag op het gebied van de trajecten naar werk en de verwachting is dat 80% gehaald wordt over de contractperiode.

Financiën
Voor de uitvoering van de MegaBanenMarkt is al eerder 27,7 miljoen aan ESF-subsidie toegekend. Samen met een bedrag van 25,9 miljoen vanuit de Wet Inschakeling Werkzoekenden is er een totaal van 53,6 miljoen binnengehaald.

Pb-174

© Gemeente Amsterdam