VU Medisch Centrum

Sneller een nieuwe heup, minder lang in het ziekenhuis: Het VU medisch centrum start met zorgpad totale heupprothese

Mensen met een versleten heup kunnen vanaf 25 oktober sneller en beter geholpen worden in het VU medisch centrum. Vanaf die datum werkt het VUmc samen met verpleeghuizen en het regionaal indicatie orgaan (RIO) in een zorgpad totale heupprothese. De patiënt wordt beter voorgelicht en kan eerder naar huis. Het traject duurt in totaal vijf dagen.

In het ziekenhuis
De voorlichting en revalidatie vinden plaats in groepsverband, in een huiselijke omgeving, die speciaal voor het traject is gecreëerd in het VU medisch centrum. Het traject is bedoeld voor patiënten die een nieuwe heup krijgen. In de weken voorafgaand aan de opname worden de patiënten tijdens een gezamenlijke bijeenkomst voorgelicht. Op maandag worden de patiënten geopereerd. Zij revalideren groepsgewijs en op vrijdag vertrekken zij naar huis of naar een van tevoren afgesproken zorginstelling.

Na ontslag
In samenwerking met verpleeghuizen en het RIO is de overgang van ziekenhuis naar verpleeghuis en/of thuissituatie gewaarborgd. De nazorg voor deze groep patiënten bestaat uit een telefonische enquête de dag na ontslag uit het ziekenhuis, een garantie voor wondverzorging binnen twee dagen door de thuiszorg en een na-controle op de polikliniek na zes tot acht weken. Bovendien is speciaal voor deze groep patiënten een helpdesk in het leven geroepen.

Voorwaarden
Voorwaarde om in aanmerking te komen voor dit traject is dat een mantelzorger de patiënt tijdens het gehele traject begeleidt en ondersteunt. Patiënten die komen voor een niet-geplande operatie, bijvoorbeeld na een val of een ongeluk, komen niet in aanmerking voor het verkorte traject. Mensen met een versleten heup kunnen enkel door hun huisarts verwezen worden naar het VU medisch centrum.

De aandoening
De meest voorkomende klacht bij artrose (verslijten) van het heupgewricht is pijn. De pijn zit in de lies, de bilstreek en trekt door naar het bovenbeen tot in de knie. Verder treedt er stijfheid van het gewricht op. Als de artrose doorzet en de klachten blijven toenemen, helpen medicijnen en fysiotherapie meestal niet meer. Een operatie is de enige oplossing. Het vervangen van een heupgewricht door een heupprothese (artroplastiek) is een veel voorkomende operatie, waar mensen met een versleten heup vaak baat bij hebben. Patiënten die al lang kampen met ernstige heupklachten zullen er in de meeste gevallen duidelijk op vooruitgaan. De pijn zal sterk verminderen of geheel verdwijnen en de bewegings- en loopfunctie aanzienlijk verbeteren.

De opzet van het zorgpad totale heupprothese past binnen het kwaliteitsbeleid van het VU medisch centrum. Zo neemt het VUmc samen met zeven andere ziekenhuizen sinds 1 oktober deel aan het landelijke kwaliteitsprogramma Sneller Beter: een twee jaar durend overheidsinitiatief om de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren. De inspanningen van het VUmc richten zich op het verbeteren van de patiëntenlogistiek, patiëntveiligheid en patiënttevredenheid. Voor meer informatie over kwaliteit van zorg en het VU medisch centrum, zie wwwVUmc.nl/kwaliteit.