---

Brieven aan de Kamer
---

Tijdelijk Protocol Letselongevallen Defensie

29-10-2004 18:19:00

Het rapport van de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht (IGK) over een dodelijk ongeval op 8 mei 2001 tijdens een oefening in Bosnië, waarbij ook een aantal lichtgewonden viel, heeft aangetoond dat de bij Defensie gevolgde procedure voor ongevallenonderzoek op een aantal punten verbetering behoeft. In de brief van 27 juni 2003 (kamerstukken II, 2002-2003, 28 600 X, nr. 48) heeft de minister van Defensie een protocol toegezegd waarin, in onderlinge samenhang, de verschillende stappen beschreven staan die na een ongeval genomen moeten worden. Met het Tijdelijk Protocol Letselongevallen Defensie wordt deze toezegging gestand gedaan.

Om een tweetal redenen is het op dit moment niet opportuun een alles omomvattend protocol te schrijven. Allereerst vindt bij het Ministerie van Defensie thans een ingrijpende reorganisatie plaats waarbij tevens wordt bezien waar de verantwoordelijkheid voor ongevallenonderzoek dienst te worden ondergebracht. Voorts is het gebied van het ongevallenonderzoek volop in beweging. De verwachting is dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid begin 2005 van start gaat, na afronding van het wetgevingstraject. Dit zal consequenties hebben voor het onderzoek van defensieongevallen door de Tijdelijke Commissie Ongevallenonderzoek Defensie en door de beleidsterreinen van Defensie in die zin dat nieuwe regelgeving noodzakelijk is.

Met onderhavig tijdelijk protocol wordt voor de korte termijn uitvoering gegeven aan de aanbevelingen van de IGK over het belang van een eenvormige procedure voor letselongevallen in de defensieorganisatie. Een alomvattend onderzoeksprotocol dat is toegesneden op de herziene defensieorganisatie en dat is afgestemd op het toekomstig ongevallenonderzoek is op dit moment onderwerp van studie. Ik zal de Kamer hierover te zijner tijd informeren.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Bijlage 1

* 2004-10-29 Tijdelijk Protocol letselongevallen Defensie

Nieuws Nieuwsberichten