European Commission

Romano Prodi
Voorzitter van de Europese Commissie

Ondertekening van de Europese Grondwet Rome, 29 oktober 2004

---

Reference: SPEECH/04/479 Date: 29/10/2004

Romano Prodi

Voorzitter van de Europese Commissie

Ondertekening van de Europese Grondwet

Rome, 29 oktober 2004

Op 25 maart 1957 gaf Europa, in deze zelfde zaal, haar antwoord op de gevolgen van de wereldoorlog en op het voortduren van de koude oorlog met een ongekend project voor de totstandbrenging van een supranationale democratie. Vandaag bevestigt Europa wederom de unieke aard van haar politieke organisatie als antwoord op de uitdaging van de globalisering, om haar waarden van vrede en solidariteit te bevorderen en de rol te vervullen die haar toekomt op het internationale podium.

De nieuwe Grondwet beperkt zich niet tot het consolideren van het politieke en institutionele stelsel dat door de Verdragen van Rome in het leven is geroepen. Zij bevat ook belangrijke vernieuwende elementen die de Europese Unie democratischer, doeltreffender en transparanter zullen maken.
* De Unie zal democratischer zijn omdat de meeste Europese wetten gezamenlijk door het Europees Parlement en de Raad van Ministers zullen moeten worden goedgekeurd en, voor de eerste keer, de Europese burgers rechtstreeks kunnen bijdragen aan de totstandkoming van Europese wetten.

* De Unie zal doeltreffender zijn. Meer besluiten zullen met een meerderheid van stemmen worden genomen, ook al gaat deze verandering minder ver dan ik had gehoopt. Daarnaast wordt de tweevoudige legitimiteit van de Unie, die een unie van volkeren en staten is, door de dubbele meerderheid weerspiegeld.
* De Unie zal ook transparanter worden dankzij de nieuwe mechanismen die zijn ingevoerd om de participerende democratie te bevorderen.

Terzelfder tijd heeft het wetgevingsproces van de Unie een grotere legitimiteit gekregen dankzij de afbakening van de wetgevingsbevoegdheden tussen de Unie en de lidstaten en het feit dat de nationale parlementen erop zullen toezien dat het subsidiariteitsbeginsel in acht wordt genomen.

De afgelopen maanden zijn er felle discussies geweest over de vraag hoever de Europese Grondwet gaat. Hoewel ik alle meningen respecteer, wil ik er met klem op wijzen dat de nieuwe Grondwet op alle gebieden grote stappen vooruit zet in vergelijking met de bestaande verdragen. Zij is het resultaat van de werkzaamheden van de Europese Conventie, die nieuwe, transparantere en democratischer werkmethoden hanteerde.

De ondertekening van de Europese Grondwet is echter niet een eindpunt. In de komende maanden zullen de regeringen en de burgers van de 25 lidstaten van de Europese Unie nog veel werk moeten verzetten om hun parlement of hun medeburgers ervan te overtuigen dat het nieuwe Verdrag tot vaststelling van een grondwet moet worden ondertekend.

Hoewel de verantwoordelijkheid voor de bevordering van de ratificatie voor een groot deel bij de ondertekenende regeringen zal liggen, zullen de Europese instellingen hun rol moeten vervullen door de Europese burgers objectieve en uitgebreide informatie over de inhoud van de Grondwet te verschaffen. De nationale politieke groeperingen zullen zich over het grondwettelijk verdrag moeten uitspreken, maar het is aan de regeringen om ervoor te zorgen dat de parlementaire debatten en referendumcampagnes alleen over de Grondwet zelf worden gehouden, om te voorkomen dat deze worden overschaduwd door nationaalpolitieke kwesties.

De staatshoofden en regeringsleiders die de Europese Grondwet straks zullen ondertekenen, zullen hiermee een gedurfde en constitutieve daad stellen. De gevolgen van hun actie zullen vérstrekkend zijn. Zij zullen dat zijn omdat de Europese Unie, met haar eigen Grondwet, de drijvende kracht zal worden achter het economische en sociale welzijn van haar volkeren en de wereldvrede.

Dit hoopten de grondleggers van Europa die hier op 25 maart 1957 bijeenkwamen. Hiervan zijn wij ons hier op deze plechtige dag, 29 oktober 2004, ten volle bewust.