Gemeente Gouda


04.247 onverkorte steun voor vrijwilligers

datum: 27 oktober 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182 - 588393

onverkorte steun voor vrijwilligers

De vrijwillige inzet van veel burgers levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van de samenleving. De vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor sportverenigingen, ouderwerk, zorg en het onderwijs. De gemeente Gouda rekent het tot haar verantwoordelijkheid voorwaarden te scheppen en een actief vrijwilligersbeleid te voeren waardoor zij het welzijn van haar burgers kan versterken. In het Beleid welzijn wordt de rol van de vrijwilligers benadrukt. Het college van BenW stelt de gemeenteraad voor om aanvullend op het huidige facilteringspakket een collectieve verzekering aan te bieden voor alle vrijwilligers.

De gemeente Gouda is vanaf 2001 bezig met het ontwikkelen, versterken en faciliteren van het vrijwilligersbeleid in samenwerking met de vrijwilligersorganisaties. Hiervoor worden diverse instrumenten ingezet zoals onder andere het subsidiëren van organisaties en het uitreiken van vrijwilligerspenningen.

vrijwilligersinformatiepunt

Uit een onderzoek uit 2001naar de behoeften aan ondersteuning van vrijwilligersorganisaties, blijkt er behoefte te bestaan aan het bijeenbrengen van vraag en aanbod in het vrijwilligerswerk. Ook is er vraag naar werving van vrijwilligers, het leveren van ondersteuning, faciliteiten en deskundigheidsbevordering aan
vrijwilligersorganisaties en het vervullen van een netwerkfunctie. De gemeente Gouda ontwikkelt een Vrijwillers Informatie Punt (VIP). In samenwerking met de SWG, De Vierstroom, Leger de Heils, SGSH, amnesty international en het rode kruis wordt een plan voor een VIP uitgewerkt. Het VIP wordt ondergebracht bij het Informatiepunt Zorg en Welzijn in het Buytenerf. De nadruk van het VIP ligt op de functies:
* informatie en advies voor vrijwilligers;
* vacaturebemiddeling;

* deskundigheidsbemiddeling.

Via internet kunnen mensen zich aanbieden als vrijwilliger en vrijwilligersbanen vinden. Naar verwachting wordt het VIP geopend in het eerste kwartaal van 2005, tegelijk met de stadswinkel Buytenerf.

De gemeenteraad besluit in november over het voorstel voor het aanbieden van een collectieve verzekering.


-- einde bericht--