Gemeente Gouda


04.243 bijzondere bijstand voor kosten peuterspeelzaal

datum: 25 oktober 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182-58 83 49

bijzondere bijstand voor kosten peuterspeelzaal

Vanaf 1 augustus 2004 is mogelijk bijzondere bijstand te ontvangen voor de kosten voor een peuterspeelzaal. Voorheen kregen ouders of verzorgers via de reductieregeling een tegmoetkoming in de kosten.Vanwege een bezuiniging binnen het minimabeleid op het budget voor de reductieregeling, is de bijdrage voor peuterspeelzalen uit deze regeling gehaald. Bijzondere bijstand houdt in dat de gemeente financiële steun geeft bij bijzondere kosten.

Het komt helaas vaak voor dat mensen geen bijzondere bijstand aanvragen omdat zij denken er geen recht op te hebben, of zich schamen. Bijzondere bijstand is speciaal voor minima bedoeld, omdat een minimum inkomen vaak niet toereikend is voor bijzondere kosten. Door de verandering in de reductieregeling is het bovendien mogelijk dat mensen (nog) niet op de hoogte zijn van de vervangende mogelijkheid om nu bijzondere bijstand aan te vragen voor peuterspeelzaalkosten.

Om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand voor de kosten van een erkende peuterspeelzaal, voor ten laste komende kinderen, moet er in ieder geval sprake zijn van één van de volgende situaties:
- er is een medische indicatie, bijvoorbeeld bij langdurige ziekte van de verzorgende ouder en/of verzorger;

· er is een sociale indicatie, bijvoorbeeld bij moeilijke gezinsomstandigheden.

Iedereen met een minimum inkomen kan bijzondere bijstand aanvragen. Het maakt dus niet uit of mensen een uitkering, pensioen, of een inkomen uit loondienst hebben. De gemeente bekijkt dan of ze wel of niet een vergoeding biedt. Het is dus niet vanzelfsprekend dat de bijzondere bijstand toegekend wordt. Dit is onder andere afhankelijk van de (bijzondere) omstandigheden, voorliggende voorzieningen, het vermogen en/of het inkomen.

De bijzondere bijstand kan aangevraagd worden bij de gemeentelijke dienst Arbeid en Inkomen. Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met de gemeente via telefoonnummer 0182 - 58 82 22.


-- einde bericht --