Rabobank Nederland

Wereldwijd Massale Run Op Tier 1-Emissie Rabobank Rabobank Nederland, 29/10/2004 08:43
---

De Rabobank Groep heeft via een zeer succesvolle emissie van zogeheten Trust Preferred Securities haar eigen vermogen versterkt met 2 miljard Euro en vergroot daarmee haar groeimogelijkheden op de langere termijn.

De uitgifte vond plaats in drie valuta's, verdeeld over vier tranches: 1,5 miljard US-dollars, 350 miljoen Britse ponden en 500 miljoen Australische dollars, waarvan 250 miljoen met een vaste coupon en 250 miljoen met variabele rente. De emissie was bedoeld voor institutionele beleggers, voornamelijk pensioenfondsen en verzekeraars, en vond wereldwijd gretig aftrek. De uitgiftes in US-dollars en Britse ponden waren in een mum van tijd zes keer overtekend. De tranches in Australische dollars werden bijna drie keer overtekend.

De opbrengst van deze zogeheten financieringsprefs levert Tier 1- of kernvermogen voor de Rabobank Groep op. De prefs zijn uitgegeven door speciaal daarvoor opgezette Amerikaanse financieringsvehikels - de Rabobank Capital Funding Trusts III, IV, V en VI. De daarmee samenhangende transacties zijn gestructureerd door het kantoor van Rabobank International in New York. De prefs hebben de hoogste rating van Moody's (Aa2) en Standard and Poor's (AA) voor Tier 1-schuldpapier. Het zijn perpetuele instrumenten, die na verloop van een aantal jaren vervroegd kunnen worden afgelost op initiatief van de Rabobank. Voor de US-dollar tranche is dat na 12 jaar, voor de Britse ponden na 15 jaar en voor de beide Australische dollarvarianten na 10 jaar.

Uitzonderlijk en baanbrekend "De emissie is in meerdere opzichten uitzonderlijk. Zo is de prijs die we betalen voor dit verse kernkapitaal de scherpste die ooit in de markt is betaald", aldus Pauline Bianchi, verantwoordelijk voor het aantrekken van eigen vermogen voor de Rabobank Groep.

"Ook zijn de omvang en complexiteit, vier tranches in drie valutasoorten, uitzonderlijk. Baanbrekend is tenslotte dat we in Australië de eerste buitenlandse bank zijn die Tier 1-vermogen ophaalt en dat we daar ook nog eens de eerste emittent zijn die zowel een vastrentende als een variabel rentende variant in de markt heeft gezet. We hebben dit alles behalve aan onze hoge kredietwaardigheid ook te danken aan de inzet van onze mensen in New York en van de Roadshow-teams."

In een toelichting op de emissie zegt Bert Bruggink, directeur Finance en Control van de Rabobank Groep: "Onze kredietverlening in US-dollars, Britse ponden en Australische dollars neemt steeds meer toe. Deze uitgifte is daarvoor een natuurlijke hedge. Verder past zij in het beleid om de Tier 1-ratio op langere termijn boven de 10 te houden. Bij een gestage uitbreiding van onze activiteiten lukt dat niet uit winstinhouding alleen, zeker niet als we nog wat (kleinere) acquisities willen doen. Daarom trekken we van tijd tot tijd extra eigen vermogen aan. Hoewel dat voor de korte termijn niet nodig was, hebben we besloten het nu toch te doen, omdat de markten er momenteel erg gunstig bij liggen."

Orderboek US-dollars al na drie uur weer gesloten Het orderboek voor de emissie in US-dollars werd drie uur na openstelling al gesloten. Op dat moment hadden beleggers voor 6 miljard ingeschreven, terwijl de emissie-doelstelling 1 miljard US-dollar bedroeg. Wegens deze enorme belangstelling werd de uitgifte in US-dollars verhoogd tot 1,5 miljard, waardoor deze tranche per saldo vier keer werd overtekend. De uitgifte in US-dollars werd voor 79% geplaatst bij Amerikaanse beleggers. De rest vond zijn weg naar instituten in Europa.

Ook op de uitgifte in Britse ponden schreven beleggers massaal in. Het orderboek kwam uit op 1,6 miljard pond bij een aanvankelijke emissieomvang van 250 miljoen pond. De omvang werd vervolgens verhoogd tot 350 miljoen pond, zodat deze emissie uiteindelijk bijna vijf keer werd overtekend. De tranche in ponden werd voor ruim 80% afgenomen in het Verenigd Koninkrijk. De rest van Europa (hoofdzakelijk Zwitserland met 5,6%) nam 15% voor zijn rekening. Het resterende deel ging naar beleggers in de VS en Azië.

Voor de twee tranches in Australische dollars gold een aanvankelijke emissiedoelstelling van bij elkaar opgeteld 300 miljoen. Beleggers schreven in voor bijna 800 miljoen, waarna de emissieomvang werd opgerekt naar 500 miljoen Australische dollars. Per saldo werd deze uitgifte hierdoor anderhalf keer overtekend. Het in Australische dollars luidende papier werd voor 92% in Australië geplaatst. De rest ging vooral naar Azië.

FCSAmerica zegt overname-overeenkomst met Rabobank op Rabobank Nederland, 22/10/2004 08:55
Lees verder »

---

Meesterwerk Vermeer in het Mauritshuis
Rabobank Nederland, 19/10/2004 12:13
Lees verder »

---

Rabobank verlaagt hypotheekrente
Rabobank Nederland, 13/10/2004 08:55
Lees verder »

---

Rabobank pleit in Den Haag voor aanpassen levensloopregeling Rabobank Nederland, 08/10/2004 13:39
Lees verder »

---

Heemskerk lanceert Rabobank Development Program in Washington Rabobank Nederland, 04/10/2004 08:48
Lees verder »

---

Rabobank komt met innovatief duurzaam beleggingsproduct Rabobank Nederland, 22/09/2004 14:06
Lees verder »

---

Rabobank: begroting staat groeiherstel juist in de weg Rabobank Nederland, 21/09/2004 15:45
Lees verder »

---

Rabobank reikt Herman Wijffels Innovatieprijzen 2004 uit Rabobank Nederland, 16/09/2004 17:36
Lees verder »

---

Innovatiedebat moet worden verbreed
Rabobank Groep, 16/09/2004 16:22
Lees verder »

---

top »

| privacy statement » | disclaimer » |