Vlaamse overheid

Regularisatiemogelijkheid voor 206.000 Vlamingen in de zorgverzekering wordt uitgewerkt

Minister Inge Vervotte heeft aan het Vlaams Zorgfonds de opdracht gegeven om prioritair te onderzoeken hoe en met welke modaliteiten een systeem van regularisatie in de zorgverzekering op korte termijn kan gerealiseerd worden. Het betreft een regularisatie voor deze mensen die - omwille van het niet of niet-tijdig betalen van hun jaarlijkse bijdrage in het verleden - nu reeds uitgesloten zijn van een vergoeding wanneer zij ooit zorgbehoevend worden.
Het is de bedoeling om in het kader van een maximale toegankelijkheid deze 206.000 mensen de kans te bieden om zich - zonder sanctie - alsnog correct aan te sluiten en zich te verzekeren. Problemen inherent aan de opstartfase in de zorgverzekering mogen in geen geval een hypotheek leggen op het recht op een tegemoetkoming voor de zorgbehoevende persoon.
Binnen deze doelgroep bevinden zich heel wat kwetsbare mensen die vaak uit onwetendheid of gebrek aan vooruitziendheid of omwille van armoede hun bijdrage niet betaald hebben. De minister wil voor hen een oplossing uitwerken om hen alsnog te betrekken bij de zorgverzekering. Wanneer zij zorgbehoevend worden is voor hen immers de noodzaak tot een tegemoetkoming in de kosten voor niet-medische bijstand bijzonder belangrijk. In dit kader zal minister Vervotte ook de verenigingen waar mensen die in armoede leven het woord voeren, betrekken bij het informeren van deze doelgroep en hen op deze manier trachten aan te zetten om alsnog aan te sluiten bij de zorgverzekering. Wanneer zij deze stap zetten binnen een bepaalde periode zal dit aanzien worden als een tijdige aansluiting. Hun eventuele wachttijd komt dan ook te vervallen.

persinfo : Gunter Naets, woordvoerder van minister Vervotte - tel. 02 552 64 89 e-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be


---