European Commission

IP/04/1326

Brussel, 29 oktober 2004

De Commissie keurt de overname van twee drukinktfabrikanten door CVC goed

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de voorgenomen overname van zowel de drukinkt- als de pigmentproductieactiviteiten van de Duitse onderneming BASF en van de Nederlandse onderneming ANI Printing Inks BV. Uit het onderzoek is gebleken dat de voorgenomen transacties, waarbij de overgenomen activiteiten zullen worden samengevoegd, de daadwerkelijke mededinging in de Europese Unie niet aanzienlijk zullen belemmeren.

CVC is een onafhankelijke Europese particuliere beleggingsmaatschappij die adviesdiensten verstrekt op het gebied van beleggingsbeheer voor, en beleggingen beheert namens, beleggingsfondsen in verschillende bedrijfstakken zoals de chemie, de be- en verwerkende industrie en de distributiesector. Op 1 oktober 2004 meldde CVC overeenkomstig de concentratieverordening haar voornemen bij de Commissie aan om BASF Inks en ANI Inks over te nemen; de voornaamste door deze ondernemingen vervaardigde producten zijn vaste en vloeibare inkten voor publicatie- en verpakkingsdoeleinden.

De verworven bedrijfsactiviteiten hebben voornamelijk overlappingen op het gebied van de productie van vaste drukinkten en vloeibare verpakkingsinkten.

Uit het onderzoek van de Commissie is echter gebleken dat de gefuseerde ondernemingen relatief bescheiden marktaandelen zullen hebben op de markten voor drukinkt in de Europese Economische Ruimte, en aan krachtige concurrentie zullen blijven blootstaan, van ondernemingen als marktleider Sun Chemical maar ook van Flint-Schmidt, Siegwerk, SICPA en Huber.

De Commissie heeft tevens geconstateerd dat de fabrikanten bij hun productie vrij gemakkelijk van de ene soort inkt op de andere kunnen overschakelen en dat er momenteel sprake is van een zekere mate van overcapaciteit. De afnemers zelf beschikken over een aanzienlijke marktmacht omdat de inkoopprocedures grotendeels plaatsvinden op basis van openbare aanbestedingen waarbij sprake is van concurrentie.

Tegen deze achtergrond heeft de Commissie besloten geen bezwaar te maken tegen de voorgenomen transacties.