Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Minister Peijs installeert Platform Anders Betalen voor Mobiliteit

Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag, met minister Gerrit Zalm van Financiën, het Nationaal Platform Anders Betalen voor Mobiliteit geïnstalleerd. Het platform staat onder voorzitterschap van mr. Paul Nouwen,. Het Platform onderzoekt verschillende mogelijkheden voor het op een andere manier betalen voor het gebruik van de weg door motorrijtuigen en is ingesteld om de mening van onder andere maatschappelijke organisaties mee te kunnen wegen in de besluitvorming rond beprijzing. De leden van het Platform komen uit verschillende maatschappelijke organisaties en lagere overheden zoals de ANWB, VNO-NCW, FNV, de wegtransportsector, Mobis en de G4. *)

In haar Nota Mobiliteit geeft minister Peijs aan dat met alleen investeringen niet alle ambities op de weg kunnen worden bereikt. Prijsbeleid is mogelijk onvermijdelijk. Maar voorwaarde voor het invoeren van een ander systeem van beprijzing is een breed maatschappelijk draagvlak. Daartoe dient dit van het ministerie onafhankelijke platform. Het platform komt in het voorjaar van 2005 met zijn conclusies. In 2005 stuurt het kabinet de Nota Mobiliteit (deel 3) naar de Tweede Kamer.

---


*) Voorzitter: dhr. Paul Nouwen. Leden: dhr. Alders (CdK Groningen); dhr. Van den Biggelaar (SNM); dhr. De Boer (Mobis); dhr. Bruins (regionale overheden; mevr. Van Haaren (gedeputeerde Gelderland); dhr Van der Harst (wegtransportsector); dhr. Hermans (MKB Nederland); dhr. Van der Horst (grote steden); dhr. Janse De Jonge (gedeputeerde Noord-Brabant); dhr Janssen (Stichting Bovag-RAI Mobiliteit); dhr. Schraven (VNO/NCW); dhr. De Waal (vakbeweging); dhr. Van Woerkom (ANWB). dhr. Elbers, prof dr Koopmans (wetenschapper SEO); mevr. Van Rooij