Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Steunfonds overlevenden Srebrenica opgericht

Persbericht
Den Haag, 29 oktober 2004 - Het IKV start een steunfonds om geld in te zamelen ten behoeve van een rechtszaak die enkele overlevenden van Srebrenica tegen de staat der Nederlanden hebben aangespannen. Donderdag 28 oktober besloot de rechtbank in Den Haag in hoger beroep dat voorlopige getuigenverhoren gehouden mogen worden; in eerste aanleg, een jaar geleden, had de rechtbank nog negatief geoordeeld. Op de lijst met mensen die gehoord zullen worden, staan o.a. Th. Karremans en R. Franken, respectievelijk commandant en plaatsvervangend commandant van Dutchbat-3, C. Nicolaï ten tijde van de val van Srebrenica werkzaam op het VN-hoofdkwartier in Sarajevo, en J. Voorhoeve, toentertijd minister van Defensie.
IKV-projectleider Dion van den Berg is verheugd over de uitspraak. Eindelijk hebben de overlevenden het gevoel dat ze gehoord worden, dat er aandacht zal zijn voor hun verhaal en vooral voor hun specifieke vragen. De advocaten van de overlevenden zullen, aldus Van den Berg, immers de vragen kunnen stellen die in het NIOD-rapport en de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica niet beantwoord zijn. De overlevenden verwijten de Nederlandse VN-troepen, Dutchbat-3, dat dezen zich onvoldoende geweerd hebben tegen de Bosnische Serviërs en te weinig bescherming geboden hebben aan de duizenden vluchtelingen in de enclave Srebrenica. In de getuigenverhoren zal o.a. de zaak van de ouders en broer van Hasan Nuhanovic, toenmalig VN- tolk, centraal staan. Zij werden op13 juli 1995 van de Dutchbat-basis weggestuurd en zijn sindsdien vermist.
Het initiatief om een steunfonds op te zetten volgt op de jarenlange steun van het IKV voor de Campagne voor Waarheid en Gerechtigheid voor Srebrenica. Het geld zal het mogelijk maken voor de overlevenden van Srebrenica om de rechtszaak goed te volgen. Van den Berg: Het gaat dan concreet om kosten voor vertalingen van Nederlandse teksten naar het Bosnisch en omgekeerd en kosten voor bezoeken van overlevenden om de belangrijkste zittingen van de rechtbank bij te kunnen wonen. Volgend jaar is het op 11 juli precies tien jaar geleden dat Srebrenica viel. Het IKV en andere organisaties bereiden diverse activiteiten voor om daar aandacht voor te vragen.
---