Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/20041102-235603-A


- RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE


- Brussel, - 29 oktober 2004-


- (OR. en)


-


- 14024/04


-


-

LIMITE


-

POLGEN 43


-


- NOTA


- - van:

het voorzitterschap

aan:

de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen


Betreft:


- Europese Raad (4-5 november 2004)


- Ontwerp-conclusies

Het voorzitterschap legt hierbij een herzien ontwerp voor van de door de Europese Raad overeen te komen conclusies.

Het in punt10 genoemde Haagse Programma is vervat in document13993/04 JAI408 en zal na de zitting van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen aan deze conclusies worden gehecht.

o

o o


1. De Europese Raad heeft zich met name gebogen over:


·de voorbereiding van de tussentijdse evaluatie van de strategie van Lissabon
·een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht (Haags Programma)
·het thema "Europa communiceren"

Hij heeft tevens besprekingen gevoerd met de premier van Irak, de heer Allawi.


2. De bijeenkomst werd voorafgegaan door een uiteenzetting van de voorzitter van het Europees Parlement, de heer Josep Borrell, waarna een gedachtewisseling volgde.


3. De Europese Raad nam nota van het resultaat van het debat van het Europees Parlement over de installatie van de voorgedragen Commissie. Hij sprak zijn waardering uit voor de bereidheid van de voorzitter en de leden van de aftredende Commissie om aan te blijven totdat de nieuwe Commissie in functie treedt. De Europese Raad bevestigde zijn volle vertrouwen in de voorgedragen voorzitter.

o

o o

I. DE STRATEGIE VAN LISSABON: VOORBEREIDING VAN DE TUSSENTIJDSE EVALUATIE


4. De Europese Raad heeft de waarde en relevantie bevestigd van het proces dat in maart 2000 te Lissabon in gang is gezet en tot doel heeft het mededingingsvermogen van de Europese economieën flink te verhogen door middel van een evenwichtige strategie met een econo­mische, een sociale en een milieudimensie. De Europese Raad heeft de Raad aan­gespoord voort te bouwen op de sinds de voorjaarsbijeenkomst geboekte vooruitgang en de vaart te houden in zijn werkzaamheden. De Europese Raad noemde het eens te meer van belang dat de lidstaten de overeengekomen maatregelen uitvoeren.


5. De Europese Raad heeft benadrukt dat de tussentijdse evaluatie tijdens de voorjaars­bijeenkomst van 2005 belangrijk is omdat die nieuw elan moet geven aan de strategie van Lissabon. De Europese Raad was dan ook ingenomen met de presentatie door de heer WimKok, voorzitter van de Groep op hoog niveau die de Commissie adviseert over haar voor­bereidingen voor de tussentijdse evaluatie. De presentatie werd gevolgd door een gedachte­wisseling.


6. De Europese Raad is ingenomen met het voornemen van de Europese Commissie om de uitvoe­ring van de strategie van Lissabon tot essentieel onderdeel van haar beleid te blijven maken. Daarom heeft de Europese Raad de Commissie verzocht om vóór eind januari2005 de nodige voorstellen voor de tussentijdse evaluatie in het licht van de nieuwe uitdagingen in te dienen. Die alomvattende voorstellen moeten gebaseerd zijn op het verslag van de door de heer Kok voorgezeten Groep op hoog niveau en rekening houden met de standpunten van de lid­staten. Tevens moet daarin rekening worden gehouden met de komende evaluatie van de strategie voor duurzame ontwikkeling. De Europese Raad heeft de Raad verzocht deze voor­stellen tijdig te bespreken en ziet uit naar verdere concrete bijdragen met het oog op de succesvolle uitvoering van alle dimensies van de strategie van Lissabon.


7. De Europese Raad heeft nota genomen van de gedachtewisseling die tijdens de tripartiete sociale top is gehouden en vanuit het besef dat de sociale partners op alle niveaus een sleutel­rol vervullen, met name bij het moderniseren van de arbeidsmarkt en het anticiperen op veranderingen, heeft hij hen verzocht mee te doen aan de tussentijdse evaluatie over een doeltreffender uitvoering van de strategie van Lissabon.


8. De Europese Raad heeft met tevredenheid vastgesteld dat er een actieprogramma is gestart waarmee het gezamenlijke initiatief voor betere regelgeving moet worden voortgestuwd. De EU-instellingen zijn flink opgeschoten met het uitwerken van een gezamenlijke methodologie voor effectbeoordeling en met het aanpassen van de werkwijzen voor het vereenvoudigings­programma, waarin het interinstitutioneel akkoord over betere regelgeving voorziet.

De Europese Raad verwelkomde de conclusies van de Raad (ECOFIN) van 21oktober. In dit verband nam hij met name nota van:


·de aanbevelingen met betrekking tot een gemeenschappe­lijke methodologie voor het meten van administratieve lasten;
·het voornemen van de Commissie om binnenkort een mededeling over dit onderwerp in te dienen;
·de samenwerking tussen de Commissie en de lidstaten in proefprojecten die tot doel hebben om een dergelijke methodologie verder uit te werken, hetgeen zo vroeg mogelijk in 2005 moet worden afgerond.

De Europese Raad heeft de Commissie opgeroepen de methodologie na afloop van de proef­projecten toe te passen in haar richtsnoeren voor effect­beoordelingen en werkmethoden voor vereenvoudiging.

De Europese Raad erkent de belangrijke rol die het Europees Parlement op dit gebied speelt en prijst de vooruitgang die de Commissie en de Raad hebben gemaakt bij het vaststellen van prioriteiten van de Raad voor de vereenvoudiging van bestaande communautaire wetgeving met inachtneming van het acquis communautaire. Hij heeft de Commissie verzocht deze prioriteiten op te nemen in haar doorlopend vereenvoudigingsprogramma. De Europese Raad heeft er nota van genomen dat de prioriteiten waarschijnlijk zullen worden gesteld in de sectoren milieu, vervoer en statistiek. De Europese Raad heeft de Raad verzocht in eerste instantie binnen deze geselecteerde sectoren verder te werken en tijdens zijn zitting in november de overeengekomen prioriteiten aan te geven in een selectie van 10 à 15 rechts­besluiten.

De Europese Raad zal in zijn voorjaarsbijeenkomst 2005 aandacht schenken aan betere regel­geving in de context van de tussentijdse evaluatie van Lissabon.

II. RUIMTE VAN VRIJHEID, VEILIGHEID EN RECHT: HET HAAGS PROGRAMMA


9. De veiligheid van de Europese Unie en haar lidstaten is een nog dringender aangelegenheid geworden, vooral in het licht van de terreuraanslagen van 11september2001 in de Verenigde Staten en 11maart2004 in Madrid. De Europese burgers verwachten met recht dat de Europese Unie grensoverschrijdende problemen zoals terrorisme, georganiseerde criminali­teit, illegale migratie en mensenhandel en -smokkel met vereende krachten en op een meer doeltreffende wijze aanpakt, met inachtneming van de fundamentele vrijheden en rechten.


10. Vijf jaar na de bijeenkomst van de Europese Raad in Tampere waar overeenstemming werd bereikt over een programma dat aan de basis lag van belangrijke verwezenlijkingen in de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht, is het nu tijd voor een nieuw programma, opdat de Unie kan voortbouwen op deze verwezenlijkingen en met succes de uitdagingen kan aangaan waarmee zij zal worden geconfronteerd. De Raad heeft daartoe een nieuw meer­jaren­programma voor de komende vijf jaar aangenomen, te noemen het Haags Programma, dat aan deze conclusies is gehecht. Dit programma weerspiegelt de ambities die tot uiting komen in het Verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa. In dit programma wordt ten volle rekening gehouden met de evaluatie van de Commissie die door de Europese Raad van juni2004 is verwelkomd .


11. Het Haags Programma bestrijkt alle beleidsaspecten met betrekking tot de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht, inclusief de externe dimensie daarvan, met name grondrechten en burger­schap, asiel en migratie, grensbeheer, integratie, terrorismebestrijding en georgani­seerde criminaliteit, justitiële en politiële samenwerking, en burgerlijk recht. Hieraan zal in december2004 een drugsstrategie worden toegevoegd. In samenhang daarmee is de Europese Raad van oordeel dat het van cruciaal belang is om de passende Europese rechts­instrumenten tot stand te brengen, de praktische en operationele samenwerking tussen de betrokken nationale bureaus te versterken, en de overeengekomen maatregelen tijdig uit te voeren.


12. In het licht van dit programma verzoekt de Europese Raad de Commissie om in 2005 een actie­plan in te dienen met voorstellen voor concrete acties en een tijdschema voor de aan­neming en uitvoering ervan. Voorts verzoekt hij de Commissie om een jaarverslag over de uitvoering van EU-maatregelen ("scorebord") aan de Raad voor te leggen. De lidstaten moeten daarvoor de nodige gegevens verstrekken. De Europese Raad legt in dit verband de nadruk op het belang van transparantie, en de betrokkenheid van het Europees Parlement.


13. De Europese Raad verzoekt de Raad om ervoor te zorgen dat het tijdschema voor elk van de verschillende maatregelen wordt nageleefd.


14. Zonder vooruit te lopen op het financieel raamwerk 2007-2013, wijst de Europese Raad erop dat terdege rekening moet worden gehouden met de financiële gevolgen van de meerjarenagenda voor de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht.


15. De Europese Raad zal in de tweede helft van 2006 een evaluatie maken van de vooruitgang inzake het Haags Programma.

III. EUROPA COMMUNICEREN


16. De Europese Raad heeft herhaald dat de burgers meer bewust moeten worden gemaakt van het belang van het werk van de Unie, en toont zich ingenomen met het resultaat van de bijeenkomst van de ministers van Europese Zaken die aan dit onderwerp was gewijd. Hij moedigt tevens de toekomstige voorzitterschappen aan door te gaan met de besprekingen dienaangaande, onder andere over de mogelijkheden om openbare debatten over Europese zaken voorafgaand aan de bijeenkomsten van de Europese Raad op televisie uit te zenden. De burgers van Europa delen essentiële waarden, en het behoort tot de verantwoordelijkheden van de politici, zowel op nationaal als op Europees niveau, om het belang van het project Europa over te brengen, en om de Europeanen door middel van het openbaar debat en actief burgerschap bij de besluitvorming te betrekken.


17. De Europese Raad was ingenomen met de bijzondere nadruk die de Commissie blijft leggen op communicatie, alsook met het voornemen van de Commissie om tijdig vóór de bijeen­komst van de Europese Raad van juni 2005 haar communicatie­strategie voor te leggen.


18. De Europese Raad heeft er met voldoening nota van genomen dat het "Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa" op 29oktober2004 te Rome namens alle lidstaten plechtig is ondertekend. Hij heeft herhaald dat met het proces van ratificatie van het Grondwettelijk Verdrag een belangrijke gelegenheid wordt geboden om het publiek in te lichten over Europese aangelegenheden. Hoewel iedere lidstaat op nationaal niveau verantwoordelijk blijft voor campagnes betreffende de ratificatie, kunnen de lidstaten gegevens en ervaringen over dit proces delen.

IV. UITBREIDING


19. De Europese Raad heeft geluisterd naar een presentatie van de voorzitter van de Europese Commissie over de voortgangsverslagen, de strategienota over de uitbreiding, de aan­beve­lingen betreffende de vier kandidaat-lidstaten, en de studie over de vraagstukken die voort­vloeien uit het vooruitzicht van Turkije's lidmaatschap die de Commissie op 6oktober2004 heeft gepubliceerd.


20. De Europese Raad heeft bevestigd dat hij, overeenkomstig eerdere conclusies, tijdens zijn bijeen­komst in december 2004 openstaande uitbreidingsvraagstukken zal behandelen.

V. EXTERNE BETREKKINGEN

Sudan


21.De Europese Raad heeft zijn grote ongerustheid uitgesproken over de situatie in Sudan/Darfur en de nadruk gelegd op het belang van de eerbiediging van de mensenrechten en de verbetering van de veiligheidssituatie. Hij heeft de regering van Sudan en de andere partijen opgeroepen tegemoet te komen aan de eisen van de internationale gemeenschap. De Europese Raad heeft herhaald dat hij de Afrikaanse Unie blijft steunen en dat hij bereid is bijstand en deskundigheid aan de uitbreiding van de missie van de Afrikaanse Unie in Darfur te verlenen. In dit verband heeft de Europese Raad de aangehechte verklaring aange­nomen en de Raad en de Commissie aangemoedigd met spoed de nodige maatregelen te nemen voor de uitvoering ervan.

Irak


22. De Europese Raad heeft met premier Allawi van Irak gesproken over de toestand in Irak en nogmaals zijn krachtige steun toegezegd voor de interimregering van Irak. De Europese Raad prees de vastbeslotenheid van de Irakezen om het politieke proces voort te zetten en ver­zekerde de premier ervan dat de Europese Unie de bevolking van Irak zal blijven steunen in hun gedurfde en moeilijke gang naar het herstel van veiligheid, democratie en de rechtsstaat. In dit verband heeft de Europese Raad de aangehechte verklaring aangenomen en de Raad en de Commissie ertoe aangespoord te doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat de verklaring met spoed wordt uitgevoerd.

Midden-Oosten

De SG/HV zal zijn plannen voor de korte en de lange termijn (zoals reeds aangekondigd tijdens de RAZEB van 11oktober) tijdens de RAZEB van 2november ontvouwen. Derhalve zullen er pas kort voor de Europese Raad ontwerp-conclusies zijn.

Iran

Het voorzitterschap zal kort voor de Europese Raad een ontwerp-tekst voor deze conclusies indienen.