Gemeente Den Haag

oktober 2004
Den Haag zoekt Haagse Held 2005 (29 oktober)

De gemeente Den Haag zoekt ook dit jaar naar de beste initiatieven van bewoners en ondernemers die de veiligheid in de stad vergroten. Uit de inzendingen kiest het Haagse publiek de winnaar. Deze wordt beloond met de jaarlijks terugkerende prijs voor veiligheid: de Haagse Heldenprijs.

Bewoners en ondernemers hebben vaak zelf de beste ideeën voor verbetering van de veiligheid in hun wijk. Zij weten precies wat er speelt in hun straat, op welke plaatsen overlast voorkomt en waarom bepaalde plekken in de buurt onveilig zijn. De oplossingen die zij hiervoor bedenken, kunnen ook goed werken op andere plekken in de stad. De gemeente Den Haag waardeert de bijdrage van inwoners aan een veilige stad en wil deze initiatieven stimuleren met de Haagse Heldenprijs. In 2004 is de prijs gewonnen door de straatvertegenwoordigers uit Laak.

De inzending voor de Haagse Heldenprijs 2005 start op 1 november en staat open voor individuele bewoners en ondernemers en voor organisaties en verenigingen.. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen en nomineert drie projecten. Vervolgens kunnen alle Hagenaars in een publieksstemming in februari 2005 bepalen wie de prijs wint. In april reikt burgemeester Deetman de eerste prijs (2500 euro), de tweede prijs (1500 euro) en de derde prijs (1000 euro) uit aan de winnaars. Het gewonnen bedrag moet worden besteed aan het vergroten van de veiligheid in de eigen omgeving.

Aanmeldingsformulieren liggen vanaf 1 november in de stadsdeelkantoren, politiebureaus en openbare bibliotheken. Het formulier kan ook vanaf www.denhaag.nl/veilig worden gedownload.

De Haagse Heldenprijs beloont initiatieven die in de praktijk concrete resultaten hebben opgeleverd. Hagenaars met goede ideeën voor het verbeteren van de stad die (nog) niet in uitvoering zijn, kunnen deze inzenden voor de prijsvraag 'Den Haag - Mijn stad van morgen'. Meer informatie: www.denhaagvanmorgen.nl.

Veiligheidsplan
Den Haag looft de Haagse Heldenprijs uit in het kader van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één.

Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden. Het plan 'Een veilig Den Haag' is met samenwerkingspartners in de stad opgesteld en overlegd met inwoners en maatschappelijke organisaties. Voor meer informatie: www.denhaag.nl/veilig.