Ingezonden persbericht


Den Haag, 19 oktober 2004

Voorbereiding Nacht van de Geschiedenis bijna voltooid.

30 oktober aanstaande in Madurodam, Den Haag groot openingsfeest als start van de Week van de Geschiedenis
---

Onder het motto "Geschiedenis houdt je wakker" gaat op 30 oktober aanstaande vanaf 20.00 uur in alle zalen van Madurodam, Den Haag, de Nacht van de Geschiedenis van start als openingsmanifestatie van 'De Week van de Geschiedenis". Het centrale thema 'Typisch Nederland' sluit naadloos aan op "Madurodam, by night" met 50.000 lampjes.

Programma van de Nacht van de Geschiedenis
Tijdens de Nacht zijn er in alle zalen van Madurodam activiteiten: debatten, interviews, columns, een speaker's corner, cabaret, toneel, live muziekoptredens, film, een historisch café, verteltheater, een modeshow, dj's en de 'Typisch Nederland' Geschiedenis Quiz.

De avond wordt geopend met de presentatie van het boek 'Typisch Nederland' van Maarten van Rossem. In dit boek, dat tijdens de Week voor E 4,95 in de boekhandel te koop is, probeert Van Rossem, aan de hand van vele persoonlijk getinte anekdotes, verrassende historische dwarsverbanden, en met uitgesproken meningen 'de Nederlander' te typeren. Van Rossem schreef het boek speciaal ter gelegenheid van de Week van de Geschiedenis.

Na deze presentatie gaat de Nacht over in debatten, live muziek, cabaret, film en heel veel meer.

De verschillende debatten beloven boeiend te worden zoals bijvoorbeeld het grote Historisch Nieuwsblad Debat waarin historici van naam, zoals Geert Mak, Herman Pleij, Maarten van Rossem en vele anderen onder leiding van Ad van Liempt zullen debatteren over de vraag: "Wat is nou 'Typisch Nederland'?". Daarbij zal er veelvuldig gebruik worden gemaakt van beeldfragmenten.

Voor de Speaker's Corner, waar iedereen vrij zijn mening mag verkondigen, heeft het Historisch Platform een aantal gerenommeerde sprekers uitgenodigd.

In het Historisch Café (een initiatief van het Historisch Platform) komt Ton van Reen praten over kabouters, Olaf van Nimwegen vertelt over de 18de eeuw, en de vraag wordt beantwoord of Nederland terecht, of onterecht, last heeft van een Calimerocomplex.

Er zal een aantal bekende artiesten optreden.
Onder begeleiding van Ruud Bos vertolken Marnix Kappers, Gerrie van der Klei en Ellen Evers liedjes uit de voorstelling 'Telkens weer het Dorp'. Rob van de Meeberg toont zijn imitatie van Wim Kan. Hakim zet de theaterwereld op zijn kop met een gedeelte uit zijn cabaretvoorstelling Mohamlet.

Bovendien is er verteltheater van Nilo Berrocal met 'Ulises Papegaai' en van Nico de Verhalenman met 'Jan van Schaffelaar'.

Naast al deze activiteiten wordt een filmprogramma verzorgd door het Filmmuseum en wordt er aandacht besteed aan de KRO verkiezing "Wie wordt de Grootste Nederlander?".

De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van Anno, in samenwerking met Historisch Nieuwsblad, Historisch Platform en KRO.

Week van de Geschiedenis
In samenwerking met het Historisch Nieuwsblad organiseert Anno van 30 oktober tot en met 7 november voor het eerst de Week van de Geschiedenis onder het motto: "Vergroot je historisch besef!" Deze Week staat bol van activiteiten georganiseerd door musea, archieven, filmhuizen, boekhandels, bibliotheken, historische verenigingen en diverse andere kunst- en cultuurinstellingen. Op meer dan tweehonderd locaties in het hele land is deze week geschiedenis te beleven met als thema 'Typisch Nederland'. Op de website www.weekvandegeschiedenis.nl staan alle activiteiten zoals filmvoorstellingen, tentoonstellingen, rondleidingen, workshops en lezingen. Via een speciale zoekfunctie op deze site, kan men zien welke activiteiten in de buurt plaatsvinden door op plaats, provincie, datum en trefwoord te zoeken.

Noot voor de redactie.
Bijlagen: programma Nacht van de Geschiedenis en programma Week van de Geschiedenis

Kaartverkoop voor de Nacht van de Geschiedenis:
voorverkoop a E 15,-- via Haags Uitburo of op 30 oktober 's avonds a E 19,50 aan de kassa van Madurodam Den Haag.

Kaartjes zijn online of telefonisch te bestellen: www.haagsuitburo.nl of 0900-8282999 (40 cpm)

Hofweg 1, Den Haag (tegenover het Binnenhof)
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 10 tot 18 uur
Donderdag van 10 tot 21 uur
Zaterdag van 10 tot 17 uur
Zondag van 12 tot 17 uur

Na afloop van de avond (tussen 24.00 en 02.00 uur) kunnen bezoekers gratis met speciale historische trams van de HTM terug van Madurodam naar Den Haag Centraal om verder te kunnen reizen met nachttrein.