Socialistische Partij

Rutte waardige opvolger van Nijs

30-10-2004 * Universiteiten en hogescholen worden een markt. Studenten gaan shoppen en kwaliteit gaat in de uitverkoop. Wat Nijs wilde voert Rutte uit.

Staatssecretaris Rutte is sinds vijf maanden de opvolger van Nijs, die het veld moest ruimen omdat ze het VVD-beleid niet kon verkopen. Rutte presenteert nu haar oude wijn in nieuwe zakken. Het hoger onderwijs moet de markt op en de studenten worden consumenten met een smalle beurs.

De leerrechten van studenten worden fors beperkt. Iedere middelbare scholier heeft voortaan slechts recht op 5,5 of 6,5 (bètaopleidingen) studiejaren. Zijn die opgebruikt, dan betaalt de overheid niet meer mee aan het onderwijs. De doelstelling van de regering `een leven lang leren' blijkt een loze kreet, investeren in de kenniseconomie een dode mus.

Universiteiten en hogescholen moeten gaan concurreren om de studenten. Vooralsnog niet op prijs, maar als Rutte zijn karwei mag afmaken, dan gaat ook dat gebeuren. Experimenten met collegegeldverhoging of -verlaging staan al op stapel. Voorlopig kan er alleen geconcurreerd worden op studietempo en -duur. De SP vreest, dat door de beperking van het aantal leerjaren voor de student, `makkelijke' studies aantrekkelijker worden. Ook zullen de reclame-uitgaven van de instellingen, nu al fors, nog verder stijgen. Een universiteit moet wel heel dapper zijn om zich te afficheren als `moeilijk'. Getalenteerde studenten zullen meer risico moeten nemen. Bemiddelde ouders zijn dan mooi meegenomen en standenonderwijs keert terug.

Studenten mogen wel meer gaan lenen. Collegegeld mag voortaan ook achteraf betaald worden. Dat verhoogt de kansen voor `armere' studenten, vindt Rutte, maar volgens SP-woordvoerder Fenna Vergeer verhoogt het vooral de kansen voor Rutte om het collegegeld te verhogen: "Goed voor de kas van Zalm, maar geen stimulans om meer studenten in het hoger onderwijs te krijgen en het peil te verhogen."