Ingezonden persbericht


Persbericht

20 juli 2004

Week van de Geschiedenis van 30 oktober tot en met 7 november bijna rond.

Grootse aftrap in Madurodam!

Anno organiseert dit jaar voor het eerst de Week van de Geschiedenis van 30 oktober tot en met 7 november! Het programma van de Week is bijna rond. Op meer dan driehonderd locaties in het hele land kun je deze week geschiedenis beleven. De aftrap vindt in Madurodam plaats.

'Typisch Nederland'
Aan De Week van de Geschiedenis, die tot stand wordt gebracht in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad, doen ruim driehonderd instellingen mee. Het accent ligt in deze Week op 'Typisch Nederland' met invalshoeken als taal, sport, kunst, landschap, verhalen en tradities, maar ook politiek, technologie en muziek.

Nacht van de Geschiedenis, 30 oktober 2004
De aftrap van de Week van de Geschiedenis vindt plaats in Madurodam, met de Nacht van de Geschiedenis. Madurodam is bij uitstek een locatie met het predikaat 'Typisch Nederland'. Gedurende deze Nacht, die van 20.00 uur tot circa 01.00 uur wordt gehouden, zal Madurodam geopend zijn en vindt er in alle zalen een aantal boeiende activiteiten plaats. Bij deze activiteiten ligt de nadruk vanzelfsprekend op geschiedenis en wordt het accent 'Typisch Nederland' sterk benadrukt.

Activiteiten in Nacht van de Geschiedenis
In samenwerking met het Historisch Nieuwsblad wordt een openbaar debat met vijf bekende Nederlanders gehouden. Het thema van het debat luidt: 'Typisch Nederland in historisch perspectief'.

Ook zal het succesvolle 'Historisch Café' uit Amsterdam, een initiatief van het Historisch Platform, een plek krijgen in deze Nacht. In informele sfeer zullen hier discussies worden gehouden waarbij het zogenaamde 'Calimerocomplex' van Nederland ter sprake zal komen.

De uitzendingen van 'De grootste Nederlander' van de KRO krijgen tevens een belangrijke plaats binnen het programma van de Nacht.

Uitgeverij Veen Magazines zal het boek 'Typisch Nederland' van Maarten van Rossem presenteren.

De avond wordt afgewisseld met toneel, cabaret, muziek, een modeshow en het vertellen van historische verhalen.

De nacht wordt afgesloten door de dj's van '80's verantwoord' met een speciale retro-de-luxe editie.

Week van de Geschiedenis
In deze Week organiseren ruim driehonderd instellingen, variërend van musea, bibliotheken, boekhandels tot archieven en filmhuizen in heel Nederland vele bijzondere activiteiten. Bij deze activiteiten zal de geschiedenis met het accent op 'Typisch Nederland' centraal staan. Het motto 'Beleef geschiedenis op meer dan driehonderd locaties' krijgt daarmee gestalte. Vanzelfsprekend zullen ook de oprichters van Anno: het Centraal Bureau voor Genealogie, de Koninklijke Bibliotheek, het Letterkundig Museum, het Nationaal Archief, het Rijksmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie zich tijdens deze Week manifesteren.

In de programmakrant, die in de derde week van oktober wordt verspreid, zullen alle activiteiten en evenementen zowel op landelijk, regionaal als op plaatselijk niveau worden vermeld. Tevens is er een landelijk informatienummer in het leven geroepen: '0900-BELANNO'. Hier kan het publiek informatie inwinnen over de vele rondleidingen, tentoonstellingen, lezingen, film- en toneelvoorstellingen, open huizen, muziekuitvoeringen, voorleesmiddagen, workshops, wandeltochten en dergelijke die in het kader van deze Week worden georganiseerd.

Noot voor de redactie
Bijlage: overzichtslijst per provincie van de deelnemers tot op dit moment met de geplande activiteiten. Deze lijst zal geregeld worden geüpdatet op www.anno.nl. Kaartverkoop: de voorverkoop van de Nacht van de Geschiedenis start op 25 augustus en loopt via het Haags Uitburo. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis bedraagt de entreeprijs aan de kassa E 19,50. De voorverkoopprijs is E 15,-