PERSBERICHT - 2004-09-15

Start 'week van de geschiedenis' in Madurodam

Van 30 oktober tot en met 7 november organiseert Anno de eerste nationale 'Week van de Geschiedenis'. Anno stelt zich ten doel het historisch besef te vergroten om op die manier bij een breed publiek een beter begrip van het heden te bevorderen. Aan de Week van de Geschiedenis werken ruim tweehonderd instellingen mee, variërend van musea, bibliotheken en boekhandels tot archieven en filmhuizen. De Week van de Geschiedenis wordt op 30 oktober ingeluid met de Nacht van de Geschiedenis.

Nacht van de Geschiedenis
De grote manifestatie, De Nacht van de Geschiedenis, met als thema Typisch Nederland, zal plaatsvinden op 30 oktober vanaf 20.00 uur in Madurodam Den Haag.

Tijdens de Nacht zijn er in alle zalen van Madurodam activiteiten: debatten, interviews, columns, een speakers corner, cabaret, toneel, live muziekoptredens, film, een historisch café, verteltheater, een modeshow, djs en de Typisch Nederland Geschiedenis Quiz.

Hoogtepunten uit de Nacht van de Geschiedenis
Typisch Nederland begint al met Madur odambynightmet50.000lampjes. Vanuit het restaurant kunnen de bezoekers het park van Madurodam bezoeken. In de miniatuurstad zijn veel bekende en minder bekende bezienswaardigheden uit heel Nederland te bewonderen die exact zijn nagemaakt op schaal 1:25.

In de zalen van Madurodam bruist het ondertussen van de activiteiten. De avond wordt geopend met de presentatie van het boek Typisch Nederland van Maarten van Rossem. In dit boek, dat tijdens de Week voor 4,95 in de boekhandel te koop is, probeert Van Rossem, aan de hand van vele persoonlijk getinte anekdotes, verrassende historische dwarsverbanden, en uitgesproken meningen de Nederlander te typeren. Van Rossem schreef het boek speciaal ter gelegenheid van de Week van de Geschiedenis.

Na deze presentatie gaat de Nacht dan van start met debatten, live muziek, cabaret, toneel en heel veel meer.

In het grote Historisch Nieuwsblad Debat zullen historici van naam, zoals Geert Mak, Herman Pleij, Amanda Kluveld, James Kennedy, Hans Blom en Maarten van Rossem onder leiding van Ad van Liempt (eindredacteur van Andere Tijden) debatteren over de vraag: Wat is nou Typisch Nederland?. Daarbij zal veelvuldig gebruik worden gemaakt van beeldmateriaal.

In de Speakers Corner mag iedereen vrij zijn mening verkondigen: van politiek misnoegde burgers tot activisten! Op uitnodiging van het Historisch Platform is er een aantal gerenomeerde sprekers aanwezig die voor een boeiend debat zullen zorgen.

In het Historisch Café (een initiatief van het Historisch Platform) komt Ton van Reen praten over kabouters, Olaf van Nimwegen vertelt over de 18de eeuw, en de vraag wordt beantwoord of Nederland terecht, of onterecht, last heeft van een Calimero-complex.

Live muziekoptredens worden onder andere verzorgd door Lilian Vieira (bekend van Zuco 103) en haar band Samba Soul. Er is een 80s verantwoord speciale retro-de-luxe-editie met muziek van eind jaren 60 tot begin jaren 90 geselecteerd door de 7 Inch Twins. Gé Reinders zingt met zijn vijfmansband liedjes in het Limburgs.

Marnix Kappers, Tony Neef en Ellen Evers vertolken liedjes uit de voorstelling Telkens weer het Dorp. Daarbij worden ze begeleid door Ruud Bos. Rob van de Meeberg toont zijn ongeëvenaarde imitatie van Wim Kan. Hakim zet de theaterwereld op zijn kop met een gedeelte uit zijn cabaretvoorstelling Mohamlet. Bovendien is er verteltheater van Nilo Berrocal met Ulises Papegaai en van Nico de Verhalenman met Jan van Schaffelaar.

Naast al deze activiteiten is er een filmprogramma verzorgd door het Filmmuseum en zal er aandacht worden besteed aan de KRO verkiezing Wie wordt de Grootste Nederlander?.

De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van Anno, in samenwerking met Historisch Nieuwsblad, Historisch Platform en KRO.

Week van de geschiedenis
Onder het motto: Vergroot je historisch besef! organiseert Anno in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad van 30 oktober tot en met 7 november voor het eerst de Week van de Geschiedenis. Deze Week staat bol van activiteiten georganiseerd door musea, archieven, filmhuizen, boekhandels, bibliotheken, historische verenigingen en diverse andere kunst- en cultuurinstellingen. Op meer dan tweehonderd locaties in het hele land is deze week geschiedenis te beleven met als thema Typisch Nederland.

Op de geheel vernieuwde website www.weekvandegeschiedenis.nl staan alle activiteiten zoals filmvoorstellingen, tentoonstellingen, rondleidingen, workshops en lezingen in een speciale zoekfunctie opgenomen. Het publiek kan bekijken welke activiteiten bij hen in de buurt plaatsvinden doordat men kan zoeken op plaats, provincie, op datum en trefwoord.

Eind oktober wordt bovendien landelijk de programmakrant verspreid.

Een greep uit de vele activiteiten tijdens de Week van de Geschiedenis

Lezersfeest, Rotterdam
Op zaterdag 6 november vindt in de Centrale Bibliotheek Rotterdam voor de achtste keer het Lezersfeest plaats. Dit is een groot literair festival waar schrijvers en lezers elkaar ontmoeten. De Bibliotheek Rotterdam, Historisch Nieuwsblad en Anno orgtaniseren dit jaar een speciaal Week van de Geschiedenispodium. Gasten zijn onder meer Maarten van Rossem, Judith Koelemeijer, Russel Shorto, Frank Westerman en Geert Mak. De presentatie is in handen van Koos Postema.

CODA (Cultuur Onder Dak Apeldoorn)
In CODA wordt op 30 oktober de openingsmanifestatie van de Landelijke Archievendag gehouden in aanwezigheid van de staatssecretaris van Cultuur, Medy van der Laan.

Electrische Museum Tramlijn Amsterdam
Reis terug in de tijd' en maak op 31 oktober een rit met een van de antieke trams uit Groningen, Den Haag, Rotterdam of Amsterdam. De trams rijden tussen Amsterdam en Amstelveen.

De Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
In de Koninklijke Bibliotheek staat men aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen stil bij de bijzondere relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten. Centraal staat de Edelman-collectie: een verzameling negentiende- en twintigste-eeuwse boeken, waaronder een aantal met het beroemde verhaal van Hans Brinker.
(Zie ook www.geheugenvannederland.nl)

Kunstgebouw, Den Haag
In het Kunstgebouw komen actualiteit en geschiedenis samen in de tentoonstelling en publicatie 'Typisch Zuid-Holland, amateur-fotografen brengen het verleden in beeld'. Ongeveer vijfenveertig amateurfotografen kiezen een actueel onderwerp dat een duidelijke band heeft met hun eigen verleden.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek Drs. Wiel P.H. Lenders, directeur van het museum, gaat aan de hand van voorbeelden uit de filmgeschiedenis in op de enorme invloed die het bewegende beeld heeft op geschiedkennis en beeldvorming van het grote publiek: "De concentratiekampen kúnnen er niet anders uitgezien hebben dan in Schindler's List, Gérard Depardieu ís Columbus en Romy Schneider ís Sissi.

Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis in de Kelder, Utrecht Op 7 november laat Jeugdtheatergroep ZieZus in een ludieke, historisch verantwoorde en educatieve show Hip Hop History zien dat geschiedenis niet suf en saai is! Tijdens een ontdekkingsreis door lang vervlogen tijden ontmoet de hoofdpersoon beroemde historische figuren als een Griekse godin en Lodewijk XIV.

Museum Boerhaave, Leiden
Ton Wiechmann, hoofd presentaties, geeft op 7 november een rondleiding langs de collectie met het onderwerp: Hoe Hollands is onze wetenschap?

Het Nationaal Archief, Centraal Bureau voor Genealogie (CBG), Koninklijke Bibliotheek (KB) en Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD), Den Haag
Deze instellingen bieden een serie gratis lunch-themalezingen aan in het auditorium van het Nationaal Archief.

- 30 oktober over de Hollandse Waterlinie, een onderwerp dat in het Jaar van de Forten niet mag ontbreken.

- 2 november een lezing van het RKD over de Hollandse landschappen gezien door de ogen van buitenlandse kunstenaars.
- 3 november een lezing van het CBG over het ontstaan van onze achternamen, naamtypen, spreiding van namen en regionale bijzonderheden.

- 4 november een KB-lezing over de kookboekencollectie en typisch Nederlandse recepten.

'Voor de poorten van het Hemelse Rijk' in het Mariniersmuseum, Rotterdam
'Lot Europeanen Peking wanhopig. Legatie verwoest. Toestand geheel China hoogst kritiek. Wij verzoeken Uwe Majesteit dringend spoedigste zending meest mogelijke beschikbare troepen.' Dat schrijven wanhopige Nederlandse bedrijven op 5 juli 1900 aan Koningin Wilhelmina. Minister De Beaufort stuurt - net als zijn Europese collega's- onmiddellijk troepen naar het onrustige China. Van 1900 tot 1923 beschermen mariniers de Nederlandse handelsbelangen in Peking. Wanneer de onlusten later overslaan naar Sjanghai stationeert men ook daar mariniers. Een vrijwel vergeten, maar zeer actueel onderwerp. Met unieke foto's en dagboeken uit de collectie van het Mariniersmuseum.

Het Gedistilleerd Museum, Schiedam
Een arrangement dat bestaat uit een stadswandeling met als thema: Schiedam, Jenever en Literatuurgeschiedenis. Na de wandeling door het historische stadscentrum is er een onthaal met koffie, thee en iets lekkers in het proeflokaal van Het Gedistilleerd Museum. Vervolgens kan men deelnemen aan een rondleiding door de tentoonstelling "Innemende Schrijvers", een tentoonstelling over de literatuur- en reclamegeschiedenis en de invloed van "de drank" op beide.

Culinair Historisch Kookmuseum de Vleer, Appelscha De bekendste vorm van voedselconservering uit vroeger tijden is het steriliseren, of het wecken. Wetenswaardigheden over wecken, een kunst, die al ruim honderd jaar van moeder op dochter is doorgegeven. Bezoekers kunnen tijdens deze expositie de sfeer en smaak van grootmoeder ervaren en proeven. Het is de geur die blijft hangen. Geweckte wilde eend , duinkonijn, een rollade van ± 60 jaar oud. Peertjes en appeltjes op zoete sappen. Druiven, bramen, frambozen, perziken te veel om op te noemen. Er staan duizenden flessen en potten met een emotionele waarde in de kelder en de voorraadkasten van het kookmuseum. In het 'Weck-boekje' zijn de verhalen en voorbeelden van weckflessen gebundeld.

Het actuele deelnemersoverzicht is te vinden op www.weekvandegeschiedenis.nl
Voor meer informatie: 0900-BELANNO (0900-2352666) (40 cpm)

Noot voor de redactie:

Kaartverkoop voor de Nacht van de Geschiedenis: voorverkoop ad 15,-- via Haags Uitburo of op 30 oktober s avonds ad 19,50 aan de kassa van Madurodam Den Haag.

Kaartjes zijn online of telefonisch te bestellen: www.haagsuitburo.nl of 0900-8282999 (40 cpm)

Hofweg 1, Den Haag (tegenover het Binnenhof)
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 10 tot 18 uur
Donderdag van 10 tot 21 uur
Zaterdag van 10 tot 17 uur
Zondag van 12 tot 17 uur

Na afloop van de avond (tussen 24 en 02 uur) kunnen bezoekers gratis met speciale historische trams van de HTM terug van Madurodam naar Den Haag Centraal.

NOOT VOOR DE REDACTIES