Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

20-10-2004
Beleef 1940 - 1944 in archiefschatten

Zaterdag 30 oktober is uitgeroepen tot Landelijke Archievendag, een dag waarop veel archiefinstellingen ´open huis´ houden. Ook het Regionaal Archief Tilburg aan het Kazernehof opent die dag de deuren van 10.00 tot 16.00 uur. Het nodigt iedereen uit om kennis te maken met het archief en de archiefschatten van Tilburg en omliggende dorpen. Het Regionaal Archief koos voor het thema ´archiefschatten uit oorlog en bevrijding´, omdat de bevrijding van Midden-Brabant 60 jaar geleden in september/ oktober 1944 plaatsvond.

Programma
Jong en oud kunnen deelnemen aan diverse activiteiten. Zo kunnen kinderen meedoen aan de workshop ´een doos voor later´. Bezoekers krijgen de unieke mogelijkheid om het ondergrondse archiefdepot te bezoeken. Medewerkers van het Regionaal Archief geven uitleg over het bijzondere archiefmateriaal dat ze beheren. De website wordt belicht met in het bijzonder de fotocollectie beeldonline en de informatie over de Tweede Wereldoorlog. Er worden films uit oorlog en bevrijding getoond. En er is een bijzondere pagina uit een bevrijdingskrant voor alle bezoekers.
Een aantal heemkundekringen en restauratieatelier de Tiendschuur geven acte de présence. Om 13.00 uur laten kinderen (en ouderen) ballonnen met vredeswensen op. Wethouder Hugo Backx geeft hiervoor het startsein.

Het Regionaal Archief Tilburg houdt de archieven bij voor de gemeenten: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze-Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Oosterhout, Tilburg

Regionaal Archief Tilburg - Kazernehof 75 - 5017 EV Tilburg - T 013 542 94 70 - F 013 542 94 96 - regionaalarchief@tilburg.nl - http://regionaalarchief.tilburg.nl