Ingezonden persbericht


Persbericht
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

'70 jaar Uiver-race' in Aviodrome

Feestelijke herdenking van zinderende luchtrace uit 1934

Lelystad 20 oktober 2004 - Nederland stond op zijn kop, eind oktober 1934! De Uiver had een ereplaats behaald in een luchtrace naar de andere kant van de wereld! Avontuur, heldendaden, vreugde en trots hadden de basis gelegd voor een prestatie die Nederland nooit meer zou vergeten. Nu, precies 70 jaar later, haalt het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome de herinnering nog eens op, aan die historische gebeurtenis: de vlucht van de Uiver in de Londen-Melbourne Race...!

Climax

In het weekend van 30 en 31 oktober besteedt de Aviodrome bijzondere aandacht aan de Douglas DC-2 'Uiver' van de KLM, die in 1934 in vier en een halve dag naar de andere kant van de wereld vloog en daarmee tot ieders verrassing het handicapklassement van de Londen-Melbourne Race won. Deze luchtrace over bijna 20.000 kilometer zorgde ervoor dat heel Nederland dagenlang aan de radio gekluisterd zat. Een spectaculaire climax werd bereikt toen het Australische stadje Albury met de volledige stadsverlichting in morse haar naam seinde voor de verdwaalde Uiver. Vervolgens stelden de inwoners van het stadje de bemanning in staat om met de Uiver te landen op de paardenrenbaan, door deze met de koplampen van alle automobielen uit de stad te verlichten. Een kleine maand na de aankomst in Australië, op woensdag 21 november, landde de Uiver weer op Schiphol. De bemanning en het vliegtuig werden daarbij feestelijk onthaald door maar liefst 40.000 mensen.

Uiver

De Uiver van de Aviodrome, de laatste nog vliegende DC-2 ter wereld die in het jaar 1999 naar Nederland werd gehaald, krijgt momenteel een grote onderhoudsbeurt. Dit onderhoud vindt plaats in de Britse T-2 hangaar uit de Tweede Wereldoorlog die in het Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad is gereconstrueerd. Voor bezoekers is er nu de unieke gelegenheid om deze onderhoudsbeurt aan de Uiver te bekijken. Een expositie rond deze Uiver, met historisch beeldmateriaal en herinneringen uit 1934, vertelt vanaf zaterdag 30 oktober alles over de memorabele luchtrace van 70 jaar geleden. Deze duo-tentoonstelling is deels rond de Uiver en deels in het museumgebouw van het Luchtvaart-Themapark Aviodrome te zien. Hier wordt onder andere duidelijk hoe enthousiast Nederland 70 jaar geleden was: Uiver-fietsvlaggetjes, -theelepeltjes, -beschuitbussen, -zakdoeken, -plaquettes, -puzzels, -boeken, herdenkingsborden en -munten vonden in vrijwel ieder gezin een plaats!

Race

Speciaal voor kinderen, maar ook voor volwassenen, wordt in het weekend van 30 en 31 oktober het verhaal van de Uiver in 1934 ook nog eens voorgelezen, hetgeen wordt begeleid met een serie historische foto's van de Uiver en de race, uit 1934. Alle kinderen die deze herfstvakantie de Aviodrome bezoeken krijgen tevens een model van een Jumbo cadeau, om hen en hun ouders te wijzen op de actie van de Aviodrome om binnenkort een echte Jumbojet van Schiphol naar de luchthaven Lelystad te halen. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de luchthaven Lelystad is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de activiteiten in de Aviodrome is te krijgen via www.aviodrome.nl en via tel. 0900-aviodrome (0900-2846376; 25 ct. p. min.).

Noot voor de pers,