Time : 5:28:14 PM
Date : Thursday, October 21, 2004
Sender Name: Ovam

OVAM : Dag van de kringloopwinkel - 30 oktober 2004

Op 30 oktober openen 100 Vlaamse kringloopwinkels hun deuren. Zij willen de bezoekers overtuigen om hun afdankertjes via de kringloopwinkels een nieuwe bestemming te geven. Met een blik achter de kringloopschermen wordt meteen duidelijk hoe dat in zijn werk gaat. Een verhaal van selectie, controle, herstelling, verkoop en uiteindelijk... hergebruik.


1.1 Bevrijd jezelf, breng het naar de kringloopwinkel De dag van de kringloopwinkel is het hoogtepunt van een oktobermaand met extra aandacht voor hergebruik van goederen. De OVAM en de Koepel van de Vlaamse Kringloopcentra (KVK) doen een oproep om herbruikbare spullen niet weg te gooien maar een nieuwe bestemming te geven. In 2003 werd de Vlaamse afvalberg door de inzameling van herbruikbare goederen 28.000 ton lichter. Dat is zo'n 4,7 kg/inwoner. Om de volgende jaren dat cijfer te verhogen tot 7-8 kg/inwoner sporen de OVAM en KVK iedereen aan om met hun afdankertjes eerst naar de kringloopwinkels te stappen en daarna pas naar het containerpark.


1.2 Kringloopwinkelklanten willen kwaliteit
Ruim 2.100.000 mensen kochten in 2003 kwaliteitsvolle tweedehands goederen in een kringloopwinkel. Ze kochten vooral meubelen, kledij, klein huisraad en toestellen. De kringloopwinkels slagen erin om 70% van de ingezamelde goederen opnieuw te verkopen. Alle spullen worden kritisch bekeken. Versleten kleding en beschadigde huisraad horen niet thuis in de kringloopwinkel. Kringloopwinkels herbergen achter de schermen vaak een meubel herstelplaats of een fietsenatelier. Vooraleer een kledingstuk op de winkelrekken terecht komt wordt het aan verschillende controles onderworpen. Elektronische en elektrische apparaten worden in eigen werkplaatsen gecontroleerd en het kwaliteitslabel Revisie verzekert de kopers van een professionele herstelling en zes maanden garantie. Niet minder dan 65 winkels groepeerden zich onder de merknaam De Kringwinkel om hun klanten degelijke producten, een goede service en een aangename winkelruimte te bieden.


1.3 Dag van de kringloopwinkel
Op 30 oktober openen de kringloopwinkels hun deuren om dat werk achter de schermen te tonen aan het grote publiek. Alle 100 zetten ze hun beste beentje voor om er een boeiende en gezellige dag van te maken. De activiteiten verschillen van winkel tot winkel: een tentoonstelling van studenten meubelarchitectuur, een begeleide rondleiding door de werkruimten, inzameling met paard en kar, retro beurs of kringloopcafé met exotische hapjes. De volledige activiteitenkalender kan geraadpleegd worden op www.kringloop.net of via de Vlaamse Infolijn.

Bijgevoegd (op www.pressreleases.be) : Overzicht van de activiteiten tijdens de dag van de kringloopwinkel per provincie

Voor meer informatie contacteer NN, de OVAM (015/284 284) of Filip Lenders, afgevaardigd beheerder KVK (0475/547 553).

URL: http://www.ovam.be