Gemeente Almere

Kinderen helpen mee aan Stadsarchief Almere

Op zaterdag 30 oktober start de "Week van de Geschiedenis" met de "Landelijke Archievendag". Het Almeerse Stadsarchief vraagt 8 12 jarige Almeerse kinderen om een actieve bijdrage te leveren aan de geschiedschrijving van hun jonge stad. Op de Landelijke Archievendag kunnen de kinderen hun persoonlijke archiefschat tijdens een bijzondere bijeenkomst officieel aan de stadsarchivaris overhandigen.

Via een lespakket zijn alle basisscholen in Almere gevraagd deel te nemen aan het project "Gezocht: hulp-archivarissen". De leerlingen van de midden- en bovenbouw van de basisscholen gaan klassikaal of zelfstandig thuis aan de slag met de opdracht. Zij kunnen kiezen uit diverse persoonlijke onderwerpen: mijn familie, mijn stad, mijn straat of mijn sportclub. Op deze manier beschikt Stadsarchief Almere vanaf 30 oktober ook over geschiedenisverhalen van de kinderen in Almere. Niet alleen wordt het een gezellige dag, de werkstukken vormen ook een aanwinst voor Stadsarchief Almere.

Op zaterdag 30 oktober om 14.30 uur zijn alle Almeerse kinderen welkom om hun werkstuk aan het Stadsarchief over te dragen. De stadsarchivaris bergt -samen met de kinderen- de archiefschatten op in een grote kist. Met zaklantaarns bewapend en onder muzikale begeleiding brengen de kinderen de kist naar de donkere archiefruimte van het stadhuis en gaat de kist op slot.