Gemeente Ede

nummer 222 / Ede, 26 oktober 2004

Landelijke Open Archievendag op 30 oktober
Gemeentearchief Ede opent de deuren

Het gemeentearchief van Ede heeft op 30 oktober 2004 haar deuren wijd open staan. Samen met 70 andere archieven in het land doet het gemeentearchief mee aan de Open Archievendag. Het Edese archief biedt een aantrekkelijk programma voor jong en oud met als hoogtepunt een tentoonstelling over het jaar 1967. In een aantal ateliers kunnen de bezoekers bovendien zelf aan het werk.

Vanaf 10.00 uur leiden medewerkers u rond door de archiefdepots en de studiezaal. Hier kunt u kennis maken met het rijke verleden van de gemeenten Ede en Scherpenzeel. Ook een deel van de historische archieven van de gemeente Barneveld is aanwezig. De rondleider zal u in de bijna zes kilometer archiefmateriaal een aantel echte schatten laten zien, zoals de getekende kaart van de buurtschap Maanen uit 1642, het wapendiploma van de gemeente Ede uit 1816 en het eerste buurtboek van Ede-Veldhuizen uit het einde van de 16^e eeuw.

Tentoonstelling 1967: een oproep
Een echt hoogtepunt is de tentoonstelling over het jaar 1967. De bezoeker ziet markante gebeurtenissen en beelden uit dit jaar. En niet alleen de gemeente Ede wordt in beeld gebracht. Ook gebeurtenissen in Scherpenzeel en Barneveld worden getoond. De medewerkers van het archief hebben deze gebeurtenissen uit kranten en fotoverzamelingen gehaald. Uw eigen hoogtepunten als inwoner van een van deze gemeentes zal hier wellicht niet in voorkomen. Vandaar dat we u vragen om op deze dag uw eigen (schriftelijke) herinneringen uit dit jaar mee te nemen. U kunt dan denken aan uw trouwboekje, een foto van een diploma-uitreiking of het winnen van een wedstrijd. Ook de herinnering die u aan het jaar 1967 heeft, kunt u bij ons kwijt. U kunt uw verhaal op een computer intypen.
Al deze informatie bij elkaar wordt door uzelf en onze medewerkers klaargemaakt voor de website over het jaar 1967. Aan het einde van de Archievendag gaat deze site online en is door iedereen overal ter wereld te raadplegen.
We roepen iedereen op om hier aan mee te werken!

Projecten
In de studiezaal vertellen onze vrijwillige medewerkers over hun projecten. Deze enthousiaste mensen werken onder professionele begeleiding aan projecten die het archief beter toegankelijk moeten maken voor geïnteresseerden. Het gaat om een fotoproject (beschrijven van oude fotos), kaartenproject (selecteren en beschrijven van oud kaartmateriaal), notariële archieven (indexeren) en buurtboeken (overschrijven en indiceren).

Ateliers
In een aantal zogenaamde ateliers gaan de bezoekers zelf aan de slag. Enkele medewerkers laten u een kijkje achter de schermen van hun werkzaamheden nemen. Zo zal Hannie Meerveld u zelf laten ervaren hoe we onze archieven en collecties in tact houden. Inventarisator Arjan Molenaar zal aan geïnteresseerden uitleggen hoe een archief toegankelijk gemaakt wordt. De deelnemers aan dit atelier gaan ook zelf aan de slag met het bewerken van een archief.

Presentaties
Aan deze dag wordt meegewerkt door de drie historische verenigingen in de gemeente Ede, Oud Bennekom, Oud Ede en Oud Lunteren. Ook de Vereniging Oud Scherpenzeel zal zich deze dag presenteren. Het Gemeentearchief Barneveld is ook aanwezig. Een belangrijk deel van de historische archieven van Barneveld is tijdelijk in Ede ondergebracht. De eveneens in Barneveld gehuisveste Vereniging Veluwse Geslachten zal laten zien wat zij voor de beginnende en gevorderde stamboomonderzoeker te bieden heeft. Uiteraard heeft dat deze dag vooral betrekking op de deelnemende gemeenten.
Het Gemeentearchief Ede is onlangs gestart met een omvangrijk digitaliseringsproject. Digitaliserings- en verfilmingsbedrijf Karmac uit Lelystad laat zien wat dat betekent voor de toegankelijkheid van de bronnen en welke voordelen dit biedt.
Restauratieatelier Sterken uit Ugchelen laat een en ander zien van de activiteiten met betrekking tot het conserveren en restaureren van archiefmateriaal. Dit bedrijf restaureert regelmatig belangrijke historische bronnen voor het gemeentearchief.

---