tros

Afdeling Communicatie
Hilversum, 26-10-2004

Televisie
1000 sterren stralen
Uitzending vanaf zaterdag 30 oktober
Nederland 2 - 20.00 uur

1000 sterren stralen op zoek naar nieuwe vertolker nederlandstalig populair lied

1000 sterren stralen is het nieuwe tros-programma met presentator Bert Kuizenga dat vanaf zaterdag 30 oktober wordt uitgezonden. 1000 STERREN STRALEN is een zoektocht naar een nieuwe vertolker van het Nederlandstalige populaire lied. Naar een volkszanger van het kaliber Frans Bauer. Naar iemand die talent heeft - vanzelfsprekend - maar die ook beschikt over die ondefinieerbare mix van eigenschappen die Frans Bauer hebben gemaakt tot wat 'ie is. Welke landgenoot (m/v) is net zo sympathiek, gedreven, 'gewoon', toegankelijk, gemotiveerd en talentvol als Frans Bauer, maar heeft toch een eigen gezicht en een eigen geluid?

CD als hoofdprijs
In acht wekelijkse afleveringen van 50 minuten beslist een vakjury samen met de tv-kijkers wie zich aan het eind van de serie uit alle honderden aanmeldingen de beste mag noemen. De uiteindelijke winnaar van deze 'talentenjacht' wordt opgenomen in het managementteam dat onder meer verantwoordelijk is voor de successen van Frans Bauer en mag onder hun deskundige begeleiding ook een cd uitbrengen.

Privé-optreden
1000 STERREN STRALEN is niet zomaar een talentenjacht. Het belangrijkste verschil met alle andere zangwedstrijden is dat de kandidaten niet optreden in een zaal(tje) voor een jury. Nee, de vakjury bezoekt de kandidaten in eerste instantie thuis. Of op de camping. Of in de voetbalkantine. Of in het stamcafé. Of bij de (schoon)ouders thuis. In elk geval: in de eigen, vertrouwde omgeving. Daar vindt het privé-optreden van de kandidaat plaats. En hij/zij heeft zelf zijn/haar publiek geregeld. Dat maakt 1000 STERREN STRALEN tot een uniek zangconcours.

De jury
De vakjury bestaat uit vier mensen die deel uitmaken van het persoonlijke begeleidingsteam van Frans Bauer. Immers: wie kunnen beter beoordelen of van Frans Bauer dan de mensen die vrijwel dagelijks met hem werken? En dus bestaat de vakjury uit Frans' manager (Peter Haarbrink), z'n zanglerares (Mieke Werger), zijn vaste liedjesschrijver (Emile Hartkamp) en zijn producer (Norus Padidar). In de eerste uitzending zijn portretten te zien van de juryleden en wat hun rol is bij het succes van Frans Bauer.

Ronde 1: thuis (uitzending 30 oktober, 6 en 13 november) In koppels van twee bezoeken de juryleden de 23 kandidaten die door middel van een strenge voorselectie zijn uitverkoren om deel te nemen aan het programma. Direct na het (thuis)optreden beslist de jury ter plekke of de kandidaat beschikt over het talent waar 1000 STERREN STRALEN naar op zoek is. Is dat het geval, dan heeft de kandidaat zich gekwalificeerd voor de tweede fase van de wedstrijd, de theaterronden. Tijdens deze uitzendingen vertelt Frans Bauer over zijn eerste stappen op artiestenpad en over de grote rol die zijn familie en fans hebben gespeeld.

Ronde 2: theater (uitzending 27 november, 4 en 11 december) Na drie afleveringen hebben tien kandidaten zich gekwalificeerd voor de theaterronden. Vanaf nu vinden de optredens in 1000 STERREN STRALEN plaats in dezelfde zaal en hetzelfde decor als waar Frans Bauer die dag met zijn theatertournee 2004 optreedt. Tijdens drie uitzendingen moeten de kandidaten het beste van zichzelf laten zien door een performance van één of meer nummers. Aan het eind van elke uitzending wordt beslist welke kandidaten doorgaan naar de volgende ronde en welke kandidaten moeten afvallen. Die beslissing ligt bij de vakjury en bij het kijkerspubliek dat telefonisch zijn stem kan uitbrengen op zijn favoriete kandidaat. Frans Bauer fungeert backstage als 'mental coach' voor de kandidaten en peilt samen met Bert Kuizenga de stemming onder de familie en fans van de kandidaten. Uiteraard zingt Frans elke aflevering een grote hit.

Ronde 3: finale (uitzending 26 december, tweede kerstdag) Na de theaterronden zijn de twee beste kandidaten (volgens vakjury en tv-kijkers) overgebleven. Zij zullen tegen elkaar strijden in de grote finale. Die finale vindt plaats tijdens het kerstconcert van Frans Bauer in het Gelredome in Arnhem. Tijdens de live tv-uitzending zullen de tv-kijkers beslissen wie van de twee finalisten de hoofdprijs wint. Wie dus voortaan professioneel begeleid gaat worden door de mensen achter het succes van Frans Bauer en zo wellicht zal uitgroeien tot een absolute ster in het Nederlandstalig populaire genre.




TROS