Gemeente 's-Hertogenbosch

27-10-2004

Gemeentebestuur trakteert alle jarige Bosschenaren De Draak van de Donken

Op zaterdag 30 oktober a.s., de eerste dag van de Landelijke Geschiedenisweek, nodigt de gemeente alle jarige inwoners van 's-Hertogenbosch uit op het Stadhuis, om als verjaardagscadeau een exemplaar in ontvangst te nemen van het nieuwe boek "De Draak van de Donken; Fantastische feiten en realistische verhalen uit de geschiedenis van de gemeente 's-Hertogenbosch". Dit unieke boek wordt bij deze gelegenheid meteen officieel gepresenteerd.

Feestelijke bijeenkomst
"De Draak van de Donken" is een veelkleurig boek over de geschiedenis van de hele gemeente. Er is dus ook veel aandacht voor de geschiedenis van oude kernen zoals Bokhoven, Engelen, Empel, Rosmalen en Orthen en ook jonge wijken komen aan bod. Het boek bevat zowel lange als korte teksten, waaronder ook een tiental geheel of gedeeltelijk op historische gegevens berustende fictieverhalen. Het is het eerste "geschiedenisboek" dat geschikt is voor jong en oud (vanaf 9 jaar!). De gemeente hoopt dat dit boek het cultureel erfgoed van de gehele gemeente onder de aandacht brengt bij nieuwe en grote groepen Bosschenaren en hoopt daar op deze manier een belangrijke bijdrage in te leveren. De korte, feestelijke bijeenkomst vindt plaats tussen 11.00 en 12.00 in de hal van het Stadhuis aan de Markt. Alle jarigen (304 in totaal) zijn uitgenodigd aanwezig te zijn. De auteur van het boek "Yke Schotanus" en wethouder Van de Mortel nemen kort het woord, waarna de wethouder de eerste exemplaren uitdeelt aan een aantal jarigen. Vervolgens kunnen ook de overige aanwezigen op vertoon van hun uitnodiging een exemplaar in ontvangst nemen.

Voor iedere Bosschenaar
Het idee voor dit boek is van Els Danen en Sonja van der Voort van de Openbare Bibliotheek 's-Hertogenbosch. Zij merkten dat er te weinig informatie over de geschiedenis van de stad is, waar ook kinderen mee uit de voeten kunnen. Zij benaderden het Stadsarchief dat al snel een grote groep mensen om zich heen verzamelde. Heemkundigen uit Bokhoven, Engelen, Rosmalen, Empel, Orthen en 's-Hertogenbosch zelf (*), extern deskundige Marjan van Steen en auteur en uitgever Yke Schotanus van Adr. Heinen Uitgevers. Als uitgangspunt werd geformuleerd dat iedere Bosschenaar (van jong tot oud) iets moest kunnen terugvinden van de geschiedenis van zijn woonomgeving. Een ingewikkeld en kostbaar project.

Gelukkig werden er financiers gevonden. Het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Het VSB Fonds, Het prof. dr. H.F.J.M van den Eerenbeemtfonds, het Actieplan Cultuurbereik en LiBra zegden allemaal subsidies toe, bovendien stelden het Noordbrabants Museum en de afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten van de gemeente 's-Hertogenbosch gratis illustratiemateriaal beschikbaar en neemt Boekhandel Adr. Heinen *) het risico voor de verkoop van de oplage. "De Draak van de Donken" is een uitgave van Adr. Heinen Uitgevers, het Stadsarchief 's-Hertogenbosch en de Openbare Bibliotheek 's-Hertogenbosch en het kost ⬠14,50. Op zondag 31 oktober wordt het tijdens het kinderboekenfeest ook nog eens aan het jonge publiek gepresenteerd.

(*)De heemkundigen die meewerkten zijn:
Sonja van der Voort, Els Danen, Kok de Bekker, Jacques de Bekker, Ans Vermeijden, Anneke Heimeriks, Daan Graafmans, Martien Veekens en Henk de Werd.