Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en buitenlandredactie

GTI Foundation organiseert studentencongres
"Genocide, whose responsibility? Rwanda and beyond"

Utrecht, 26 oktober 2004 ­ GTI Foundation organiseert op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht een studentencongres: "Genocide, whose responsibility? Rwanda and beyond". Het congres biedt de deelnemende studenten de mogelijkheid om zich twee dagen lang te verdiepen in genocide en om medestudenten te leren kennen die dezelfde belangstelling delen.

De eerste dag van het congres staat in het teken van de genocide die zich precies tien jaar geleden in Rwanda voltrok. Op de tweede dag staan verschillende aspecten van genocide centraal en wordt ook aandacht besteed aan het voorkómen van genocide. De situatie in Darfur zal hierbij ook aan de orde komen. Op het congres zullen sprekers uit binnen- en buitenland aanwezig zijn, onder wie Noël Twagiramungu (secretaris-generaal van mensenrechtenorganisatie LIPRODHOR), Michael Johnson (voormalig Chief of Prosecutions van het Joegoslavië Tribunaal), Dick Leurdijk (Clingendael) en Leslie Lefkow (Human Rights Watch).

De organisatoren van het congres, verenigd in GTI Foundation, kennen elkaar uit hun studietijd. Deze zomer brachten ze een bezoek aan Rwanda om met eigen ogen te zien welke impact de volkerenmoord op de Tutsi's en gematigde Hutu's op het land had. Wat hen daar met name trof is de wijdverspreide angst onder de bevolking voor een nieuwe genocide, alsmede de steeds verdere inperking van de mensenrechten.

De opzet van het congres is om studenten bewuster te maken van de mogelijkheden om genocide te stoppen of zelfs te voorkomen. Medeorganisator Floris van Eijk: "Genocide is de gruwelijke uitkomst van een sociaal proces. Dat proces moet je eerst kunnen doorgronden als je effectief wilt optreden. Wij willen studenten bewust maken van dit proces, zodat zij later in hun leven - als ze wellicht met de dreiging van genocide te maken krijgen - op een meer verantwoorde manier kunnen optreden."