Politie Gelderland-Zuid

Politie start met verlichtingsacties

Buren en Neder-Betuwe 27-10-2004 - (01)

Zaterdag 30 oktober starten de politieteams Buren en Neder-Betuwe met een gerichte verlichtingscontrole tijdens de vroege ochtend- en avonduren. De politie richt zich gedurende de winter maanden met name op jeugdige fietsers.

De politie in Buren geeft op 30 oktober 2004 in samenwerking met 3VO, de gemeente Buren en de plaatselijke rijwielhandelaren het startsein tot de controle. Om dit moment te markeren worden fietsers in de gelegenheid gesteld hun fietsverlichting in orde te laten maken tegen een gereduceerd tarief danwel tegen materiaalkosten. Om de fietsers te attenderen op deze gelegenheid zijn bij scholen, benzinestations, supermarkten en andere openbare gebouwen, posters "Laat je Zien" en verwijsaffiches naar de lokale rijwielhandelaren worden opgehangen. In het teamgebied van Neder-Betuwe hebben scholieren verlichting posters gemaakt; de posters attenderen op het veilig fietsen met verlichting.

Met ingang van zondag 31 oktober wordt door de politie repressief opgetreden. Wie dan fietst zonder deugdelijke voor- en achterverlichting kan rekenen op een bekeuring van 25 euro. Over het algemeen weten fietsers vaak wel dat zij met kapotte -of zonder- verlichting fietsen. Fietsers veronderstellen vaak dat zij toch wel gezien worden door andere weggebruikers. Dit gaat echter niet op, ondanks goede straatverlichting. Een fietser zonder licht valt weg tegen de omgeving en wordt door overige weggebruikers over het hoofd gezien. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het ROVG dat fietsers die in groepsverband rijden nog minder vaak verlichting voeren. Het betreft dan veelal kinderen en jongeren op weg naar school. In sommige gebieden van Nederland voert nog niet de helft van de fietsers verlichting. Dat leidt tot zo'n 20 doden en 400 zwaargewonden per jaar. (Bron: Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland)

Wilt u meer informatie over fietsverlichting, kijk dan op: www.fietsersbond.nl (klik op 'Vraagbaak')
www.daarkunjemeethuiskomen.nl
www.rovg.nl