Gemeente Zaanstad

Zaterdag 30 oktober tentoonstelling brand Zaans Veem in Gemeentearchief

donderdag 28 oktober 2004

Zaterdag 30 oktober vindt de landelijke Archievendag plaats. Deze dag is bedoeld om een groter publiek kennis te laten maken met het archief. Om 10.15 zal wethouder Robert Linnekamp de dag officieel openen. Ook het Zaanse Gemeentearchief neemt hieraan deel. Het thema van deze dag is de brand bij het Zaans Veem. Er is een tentoonstelling over de brand, een demonstratie door de brandweer met de blusboot op de Zaan en er zijn verschillende lezingen en rondleidingen. Zo zal er onder andere een presentatie worden gehouden door de brandweer over de bestrijding van cacaobranden van vroeger en nu. Ook vertelt de heer Klaas Knaap over het boek dat hij heeft geschreven naar aanleiding van de brand van 1954.

Vanaf 10.00 tot 11.00 uur is er een officieel gedeelte voor genodigden. Voor deze tentoonstelling heeft het Gemeentearchief contact gezocht met ooggetuigen van de brand. Ze zijn dus op zoek gegaan naar mensen die als toeschouwer bij de brand waren of misschien zelfs als vrijwilliger hebben meegewerkt om de brand te blussen. Deze zijn door het archief uitgenodigd om de tentoonstelling bij te wonen. Om 11.00 begint het open hui s.Om16.00uurwordtdedagafgesloten.

De brand in het Zaans Veem was 15 oktober jongstleden precies 50 jaar geleden. Deze brand staat bekend als één van de zwaarste branden uit de Zaanse geschiedenis. Bij deze grote veembrand werden de pakhuizen Nederland en Czaar Peter volledig verwoest. De schade bedroeg ruim 12 miljoen gulden. Een enorm bedrag voor die tijd. Uit onderzoek bleek dat de oorzaak van de brand een brandende schijnwerper was die op een baal cacaoschroot was blijven liggen. Ruim 150 brandweerlieden werden ingezet om de brandende cacaoboter te blussen. Dit jaar is het precies 50 jaar geleden, dat deze spectaculaire brand plaatsvond.