Politie Zaanstreek-waterland


Zaandam


Project veiligheid winkelcentrum Zaandam op herhaling


De politie herhaalt naar aanleiding van goede resultaten in voorgaande jaren het project Puntmuts. De actie is gericht op het veiliger maken van het winkelgebied in Zaandam centrum door het terugdringen en ontmoedigen van mensen met kwade bedoelingen. De actie gaat dit jaar voor de vijfde keer van start en wordt van 30 oktober tot eind december uitgevoerd. Deze periode is gekozen vanwege de grote drukte voor de feestdagen.

De politie heeft vorig jaar in de projectperiode 59 aanhoudingen verricht en hoopt dit jaar het zelfde resultaat te behalen. De politie surveilleert in uniform en burgerkleding en treedt repressief en preventief op waarbij de aandacht vooral uitgaat naar winkeldiefstal, zakkenrollen, beroving, bromfiets- en fietsendiefstal. De agenten surveilleren overwegend te voet op de markten en gedurende de tijden dat de winkels open zijn.

Dit jaar zet de politie op diverse koopavonden voor de eerste keer paarden in. Toezichthouders reiken de eerste twee dagen van het project folders uit aan winkelend publiek waarin gewaarschuwd wordt voor zakkenrollers. De politie reikt informatiekaarten aan de middenstanders uit waarop staat hoe de surveillerende agenten snel kunnen worden bereikt. De winkeliers zullen, net als in vorige jaren, fungeren als ogen en oren van de politie.


15:36 28-OKT-04
ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT
Veelpleegster opgepakt.
Een 39-jarige Zaandamse veelpleegster is door de politie aangehouden wegens lokaalvredebreuk. De vrouw had volgens beveiligingsbeambten van een warenhuis een winkelverbod en weigerde het pand te verlaten. Na de aanhouding bleek dat het verbod nog niet aan de verdachte was uitgereikt en moest zij dus vrijgelaten worden. Omdat de vrouw een week eerder is ontkomen na diefstal van een pannenset in het zelfde warenhuis werd zij opnieuw aangehouden en in verzekering gesteld.

19:14 28-OKT-04
ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT
Bikers pakken plassende veelpleger
Twee agentes hebben tijdens de bike-surveillance een veelpleger aangehouden die tegen de gevel van een winkel stond te plassen. De 53-jarige man uit Assendelft was kennelijk onder invloed van alcohol en begon de agentes uit te schelden en te bespuwen. Hij is in de boeien naar het politiebureau vervoerd en krijgt proces-verbaal voor openbare dronkenschap en schennis.

04:29 29-OKT-04
PURMEREND, ZWANEBLOEM
Wildplasser met valse naam
De politie heeft een 25-jarige Purmerender aangehouden voor wildplassen en opgeven van een valse naam. De man kreeg van de agenten een bekeuring voor het plassen tegen een gevel. Hij gaf hierbij een valse naam en adres op. Na verhoor is de verdachte vrijgelaten.


15:57 28-OKT-04
ASSENDELFT, DORPSSTRAAT
Beller weigert naam op te geven
Een 31-jarige Zaandammer is door de politie aangehouden nadat hij in de auto niet handsfree belde. De man weigerde de agenten zijn naam op te geven en werd meegenomen naar de wijkpost. Nadat zijn naam bekend werd is de man na verhoor met twee bekeuringen heengezonden.

04:40 29-OKT-04
PURMEREND, BOTERBLOEM
Man gepakt met zakjes hennep
De politiebikers hebben tijdens een nachtelijke fietssurveillance in wijk de Gors een 26-jarige man uit Purmerend aangehouden die zich verdacht gedroeg. Bij fouillering bleek hij meerdere kleine zakjes en een grotere zak hennep bij zich te hebben. De man is ingesloten en in de loop van de ochtend, na verhoor, heengezonden. Hij deed afstand van de in beslag genomen drugs.

01:46 29-OKT-04
PURMEREND, WATERLANDLAAN
Bikers pakken plakkers
Twee mannen uit Amsterdam-Zuidoost zijn door surveillerende politiebikers op heterdaad betrapt op het plakken van posters. 861 Posters, emmers lijm en kwasten zijn in beslag genomen. De verdachten van 19 en 20 jaar zijn na verhoor met een bekeuring heengezonden.

03:40 29-OKT-04
ZAANDAM, DE OUDE ZWAN
Auto in de brand
Een personenauto is geheel uitgebrand. Een getuige meldde dat hij een harde knal en een wegrijdende auto heeft gehoord vlak voor het ontstaan van de brand. Er ging bijna een tweede auto in vlammen maar de eigenaar, die door de politie werd gewekt, kon nog net op tijd zijn auto bij het vuur weg rijden. De brandweer heeft de brand uitgemaakt. De technische recherche onderzoekt het wrak op sporen van brandstichting. Getuigen kunnen bellen met het wijkteam Kalf en Oud-Koog op nummer 0900-8844.

07:38 29-OKT-04
PURMEREND, DR. J.M. DEN UYLLAAN
Auto over de kop bij aanrijding
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van een verkeersongeval waarbij en 21-jarige man uit Edam en een verkeerslicht betrokken waren. Uit de sporen bleek de man eerst aan de rechterzijde van de weg tegen de stoeprand was gereden. Vervolgens aan de linkerkant tegen de middengeleiding gereden en vervolgens in een verkeerslicht 'geklommen'. Hierna belandde het voertuig op het dak. Waarom de man in eerste instantie tegen de stoeprand reed is onbekend. De bestuurder is naar het ziekenhuis vervoerd met een pijnlijke arm maar kon na onderzoek naar huis.

08:00 29-OKT-04
VOLENDAM, MGR. CORNELIS VEERMANLAAN
Fietser gewond na aanrijding
Een 38-jarige fietser uit Volendam is met een hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht na een aanrijding met de auto van een 43-jarige plaatsgenote. De fietser reed over de Mgr. Cornelis Veermanlaan vanuit de richting Irissenstraat in de richting van de Leliestraat. De vrouw reed vanuit de richting Langedijkstraat over de Leliestraat en verleende de fietser geen voorrang. De politie maakt proces-verbaal op van de aanrijding.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-291004


19:30-20:30 27-OKT-04
ZAANDAM, WIBAUTSTRAAT

Geen drankrijders, wel hardrijders

Het verkeershandhavingsteam van de politie heeft woensdagavond een alcoholcontrole gehouden op de Wibautstraat in Zaandam. In totaal werden 54 bestuurders gecontroleerd. Geen van allen had (teveel) gedronken. Wel kregen drie hardrijders een boete. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 74 km per uur.
Agenten van het wijkteam hielden donderdag- en vrijdagochtend vroeg een alcoholcontrole in Zaandam. Beide ochtenden werd een tiental bestuurders gecontroleerd. Iedereen kon weer snel doorrijden.

20:10 28-OKT-04
WORMERVEER, PROVINCIALEWEG WESTZAAN-WESTGRAFTDIJK

Drankrijder verraadt zichzelf

Op de Provincialeweg Westzaan-Westgraftdijk (N244) in Wormerveer werd donderdagavond een drankrijder aangehouden. De bestuurder, een 69-jarige man uit Hoorn, had de alcohollimiet anderhalf keer overschreden. Agenten zetten de man aan de kant voor een blaastest nadat zij een melding hadden gekregen dat de bestuurder mogelijk onder invloed verkeerde. Een automobilist had de politie even daarvoor gewaarschuwd omdat hij in Assendelft iemand met een fles drank in de hand had zien autorijden. De man kreeg een rijverbod van drie uur en een proces-verbaal. Hij kan rekenen op een boete van minimaal E 220,=.


23:15 28-OKT-04
MIDDENBEEMSTER, A7
Automobilisten halen drankrijder van de weg
Op de A7 in Midden-Beemster werd donderdagavond een 46-jarige automobilist uit Amsterdam aangehouden omdat hij onder invloed van drank reed. Bestuurders hadden de politie gewaarschuwd dat er op de A7 een auto over de weg slingerde. De bestuurder die in de richting van Hoorn reed, had twee rijbanen nodig en raakte zelfs meerdere keren naast de weg, waarbij hij door de berm verder reed. Medeweggebruikers slaagden erin de man een parkeerplaats op te laten rijden. Daar zorgden zij ervoor dat de man niet verder kon door de autosleutels af te pakken. Kort daarop namen de inmiddels ter plaatse gekomen agenten de man een blaastest af waaruit bleek dat er alcohol in het spel was. De man had ruim anderhalf keer zoveel drank op als toegestaan en had daarnaast medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. De man kreeg een rijverbod van drie uur en een proces-verbaal. Hij kan rekenen op een boete van minimaal E 300,=.

13:30-16:00 28-OKT-04
ZAANDAM, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM
28 boetes tijdens verkeerscontrole
Medewerkers van het verkeershandhavingsteam hielden donderdagmiddag een snelheidscontrole, met behulp van een lasergun, op de Provincialeweg in Zaandam. Drie bestuurders reden harder dan de toegestane 50 km per uur en werden staande gehouden. De hoogste snelheid bedroeg 74 km per uur. Een 37-jarige man uit Limmen had een radardetector in zijn auto. Hij kreeg een boete en moest het apparaat direct inleveren. Tijdens de verkeerscontrole werden nog 25 boetes uitgedeeld voor het niet dragen van de gordel (20x), (niet handsfree) bellen, onnodig voeren van mistlicht, een onjuiste kentekenplaat, het niet hebben van een kentekenbewijs en het rijden met een lading die niet goed was vast gemaakt.

20:00-21:30 28-OKT-04
ASSENDELFT, PROVINCIALEWEG BUITENHUIZEN-BEVERWIJK
55 km per uur te hard
Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg Buitenhuizen-Beverwijk in Assendelft werd donderdagavond een hoogste snelheid gemeten van 155 km per uur. Van alle bestuurders reed één op de twintig harder dan de toegestane 100 km per uur.

NOV/DEC GEHELE REGIO
Politie controleert op fietsverlichting
In de maanden november en december besteedt de Politie extra aandacht aan de verlichting van (brom)fietsen. Ook in de regio Zaanstreek-Waterland zal bij gebrekkige verlichting zonder meer een bekeuring volgen. De aandacht voor de (brom)fietsverlichting heeft een landelijk karakter. Het ministerie van Verkeer & Waterstaat richt zich met de landelijke verlichtingscampagne, onder andere in de vorm van Postbus 51-spotjes, vooral op de fietsende jeugd. Fietsers in de leeftijdscategorie 12 tot 15 jaar lopen namelijk een hoog risico om bij een ongeval betrokken te raken. Ze fietsen gemiddeld twee keer zoveel als de gemiddelde Nederlander en hebben weinig risicobesef. De laatste jaren vallen in Nederland 15 doden per jaar en bijna 300 zwaargewonden in deze leeftijdsgroep. In Zaanstreek-Waterland nam de groep (brom)fietsers de afgelopen vijf jaren maar liefst 40% van de zwaargewonden die in het verkeer vielen, voor hun rekening. Vorig jaar liepen 59 fietsers en bijna net zoveel bromfietsers ernstig letsel op als gevolg van een verkeersongeval.
Voor automobilisten zijn niet of slecht verlichte (brom)fietsers niet of nauwelijks te onderscheiden, zeker bij regenachtig weer. Niet zelden stijgt het adrenaline gehalte van een automobilist tot recordhoogte bij een plotseling opdoemende (brom)fietser zonder licht. Een aanrijding is dan zo gebeurd.
In de leeftijdscategorie 12 tot 15 jaar voert ruim de helft van de fietsers geen werkende fietsverlichting. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een ongeval 70% kleiner is, als de verlichting in orde is. Hierdoor kan, volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid), het totaal aantal verkeersslachtoffers met acht procent worden teruggebracht.
Vanaf maandag zal de politie zowel rijdende als staande controles houden. Bekeuringen lopen uiteen van E 15,= voor één defect licht op de fiets tot E 80,= voor helemaal geen licht op de bromfiets buiten de bebouwde kom. Voor het niet hebben van een rode reflector bedraagt de boete E 20,=, net als voor het ontbreken van fietswielreflectie. Ten slotte: het voeren van knipperende fietsverlichting is niet toegestaan. Hiervoor geldt een boetebedrag van E 20,=.

---- --