Socialistische Partij

Zaterdag 700 `grijze kentekens' in actie

29-10-2004 * Zaterdag 30 oktober voeren ongeveer 700 automobilisten met een grijs kenteken actie tegen de manier waarop het kabinet omgaat met eigenaren van een grijs kenteken. SP-Kamerlid Krista van Velzen spreekt de manifestanten toe op het Malieveld.

Omdat de wegenbelasting voor grijze kentekens op 1 januari met gemiddeld 500 procent omhoog gaat, zijn de wagens feitelijk onverkoopbaar geworden. Een gebruikte auto op grijs kenteken is niet meer aantrekkelijk omdat voor particuliere eigenaren de wegenbelasting per 1 januari zo drastisch stijgt. Voor een wagen van 1400 kilo is die nu 260 euro per jaar en die wordt 1200 euro.

Ook bedrijven staan er niet voor in de rij. Wanneer ondernemers een gebruikte grijskentekenauto van een particulier kopen kunnen ze geen btw terugvragen.

De SP steunt het pleidooi van de stichting Belangen Grijskentekeneigenaren (SBG) dat er een overgangsregeling moet komen waardoor particulieren 3 tot 5 jaar het huidige, lage belastingtarief blijven betalen. Dit voorkomt niet de waardedaling, maar maakt het wel mogelijk de auto `op' te rijden.

De grijs-kentekeneigenaren trekken in tien verschillende optochten naar Den Haag. De stichting Belangen Grijskentekeneigenaren houdt van 12:00 uur tot 14:00 uur een manifestatie op het Malieveld.

Meer informatie: www.sbg-delft.nl