Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Alphen aan den Rijn, september 2004

Op 30 en 31 oktober aanstaande in Archeon
Spectaculair Riddertoernooi met ridders te paard

In het weekend van 30 en 31 oktober komt de Stichting Historisch Educatief Initiatief (stichting HEI) naar Archeon. Als ridders te paard zullen zij tijdens het middeleeuwse Riddertoernooi spectaculaire shows en demonstraties geven.

Het denderen van paardenhoeven, het gekraak van brekende lansen, het gejuich van het publiek; dit zijn de geluiden van het riddertoernooi. Moedige ridders in blinkend harnas vechten voor de eer van hun dame of om hun reputatie te zuiveren. Zullen zij leven om hun overwinning te kunnen vieren of zal het licht uit hun ogen voor eeuwig verdwijnen?

Stichting HEI
De leden van Stichting HEI hebben een grote passie voor het uitbeelden van bepaalde perioden uit de Middeleeuwen. Hun specialisatie is de vijftiende eeuw; de tijd van hoofse liefde, ridderlijkheid en pracht en praal. Stichting HEI geeft spectaculaire shows waarin het publiek kennis maakt met de ridders en hun gevolg. Terwijl het publiek ziet hoe de ridders gereed gemaakt worden voor de strijd, vertelt de explicateur alle interessante wetenswaardigheden over de bepantsering. De toeschouwers krijgen precies te zien hoe een harnas in elkaar zit en wat er bij komt kijken om een ridder te bepantseren.

Het Steekspel
Gehuld in blinkend staal rijden de ridders in volle vaart met lansen op elkaar in. Houten spaanders vliegen in het rond als een ridder zijn lans op zijn tegenstander weet te breken. De eindstrijd is de mêlee. Alle ridders begeven zich tegelijk in de arena en gaan elkaar te lijf met zwaarden of knuppels. Wie de langste adem heeft, of als laatste nog in het zadel zit, is de winnaar. Bij deze adembenemende show wordt het publiek aangemoedigd om hun favoriete ridder te steunen.