Gemeente Hulst


Persbericht - 14.10.2004

Landelijke archievendag

Op 30 oktober 2004 is het Landelijke Archievendag. Ook de gemeente Hulst neemt hieraan deel.

De gemeente Hulst en haar archieven
Het archief is het geheugen van de stad. Het archief kan antwoord geven op vragen als waarom lopen die straten zoals ze lopen, waarom ligt hier een sluis in de dijk, waarom vinden we hier stenen gewelven onder de grond, in welk huis woonden mijn overgrootouders? Vandaar dat er al sinds eeuwen aandacht is voor een goede archiefzorg. Archieven behoren tot het cultureel erfgoed van ons allemaal en moeten worden bewaard voor de eigen administratie van de archiefvormer, voor de burger die zijn rechten en plichten zoekt en voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van familie, woonomgeving of ander historisch onderwerp.
Uit het besef dat de rechten van de burgers moeten worden beschermd en dat de democratische controle zo groot mogelijk moet zijn, bepaalt de Archiefwet uit 1995 dat alle archiefstukken na 20 jaar openbaar moeten zijn, dus voor iedereen ter inzage. Uiteraard is het mogelijk uitzonderingen te maken als de belangen van particulieren zouden kunnen worden geschaad.

Het gemeentebestuur van Hulst heeft altijd oog gehad voor een goede verzorging van haar archieven. Al in de 18e eeuw werd er speciale zorg besteed aan het archief onder leiding van schepen D.W.C. Hattinga. Sinds 1929 is er onafgebroken een archivaris werkzaam geweest in Hulst.

De archiefdienst beheert niet alleen de gemeentelijke archieven, maar ook archieven die door derden in bewaring zijn gegeven aan de gemeente, bijvoorbeeld de archieven van meerdere kerkgenootschappen. Daarnaast wordt er in de archiefbewaarplaats een uitgebreide documentatiecollectie bewaard, waarin alles dat betrekking heeft op de gemeente maar geen archiefstuk is, kan worden opgenomen. Hierin bevinden zich krantenknipsels, brochures, jaarverslagen, informatiekrantjes, rapporten en kopieën van voor de geschiedenis van de gemeente waardevolle informatie. Een derde onderdeel wordt gevormd door de verzameling prenten, kaarten, foto's en dia's die een beeld geven van de gemeente door de eeuwen heen en door de archiefbibliotheek waarin niet alleen de voor de geschiedbeoefening belangrijke handboeken zijn opgenomen maar met name de op de geschiedenis van de gemeente betrekking hebbende boekwerken.

Archiefdag in Hulst
Op zaterdag 30 oktober is het gemeentearchief in s-Landshuis geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het archief kan worden geraadpleegd en er is een expositie ingericht.
Daarnaast zijn er op de Landelijke Archievendag in de leeszaal van het s-Landshuis vrijwilligers aanwezig, die belangstellenden kunnen informeren over het doen van genealogisch onderzoek in de verzamelingen. Zij zullen daarbij ook de club Vrienden van het Hulster Archief promoten.

In de benedenzaal van het s-Landshuis wordt een tentoonstelling ingericht met schatten uit het gemeentearchief en de bibliotheek van de Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten. Deze tentoonstelling is vanaf zaterdag 30 oktober tot en met zondag 7 november 2004 dagelijks te bezichtigen, en wel tijdens de openingstijden van het VVV.

Enkel en alleen op 30 oktober 2004 kunnen belangstellenden een afdruk kopen van de allereerste kaart die de landmeters van het kadaster rond 1830 gemaakt hebben van het dorp Kloosterzande. Bij de kaart wordt een boekje verkocht met daarin de namen van de eigenaren van de percelen op die kaart en het gebruik van die percelen.

De Landelijke Archievendag vormt de opening van de Week van de Geschiedenis. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.weekvandegeschiedenis.nl

---

Gemeente Hulst
Team Communicatie
Cindy van Driessche.
Tel : 0114-389137
Email: cde@gemeentehulst.nl