Ingezonden persbericht


Geachte heer, mevrouw,

Na onze vliegende start in september, kan ik u nu al - zo vroeg in het seizoen - meedelen dat ons voltijdskwartet, het Rubens kwartet, afgelopen zaterdag de tweede prijs heeft behaald op het internationale Tromp Muziekconcours 2004. Een bijzonder goede prestatie in een internationaal deelnemersveld van hoog niveau, waar wij dan ook bijzonder trots op zijn!

Onze gastdocent voor oktober is Thomas Brandis (voormalig concertmeester van de Berliner Philharmonic en primarius van het Brandis kwartet). Hij zal op zaterdag 30 oktober a.s. de openbare masterclasses verzorgen, zoals altijd in het prachtige Bethanienklooster aan de Barndesteeg 6b te Amsterdam:

11.30 En Accord kwartet
14.00 Ragazze kwartet
15.45 Rubens kwartet
Toegang: 5 euro voor de hele dag.

Planning openbare masterclasses 2004-2005

25 september: Bretislav Novotny (Praags kwartet)
30 oktober: Thomas Brandis (Brandis kwartet)
27 november: Milan Skampa (Smetana kwartet)
18 december: Andras Keller (Keller kwartet)
22 januari : Jean Sulem (Rosamunde kwartet), openbare examens

Verder maak ik gebruik van deze gelegenheid u te wijzen op het Abcoude Festival voor Strijkkwartetten, dat van 11 t/m 13 februari 2005 zal plaatsvinden. In dit weekend treden op vrijdag en zaterdag onze kwartetten op (Ragazze, En Accord, Lagos en Rubens) en geven zij les aan amateurstrijkkwartetten. Het belooft een bruisend strijkkwartetweekend te worden! Meer informatie is tevens verkrijgbaar via de Kulturele Stichting Abcoude/Baambrugge, Menno van Woerkom, tel. 0294 - 286978. m.woerkom@dgvinfo.nl Ik hoop u bij een van deze activiteiten te mogen begroeten,

Met vriendelijke groet,

Inge Lobbezoo
NSKA

Mocht u geen prijs meer stellen op informatie van de NSKA, dan verzoek ik u dat ons door te geven.

DE NSKA

"I am convinced, that the activity of this institute, in a few years time, will provide the Netherlands with a level of chamber music players, which Dutch music life deserves but apparently lacks at the moment." Norbert Brainin, primarius Amadeus Kwartet De Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) is in 2001 in Amsterdam opgericht door Stefan Metz voor bijzonder begaafde jonge musici die zich willen specialiseren in de studie van het strijk­kwartet op het hoogst mogelijke niveau. De opleiding is op twee pijlers ge­bouwd: continuïteit door middel van wekelijkse master­­classes door de vaste docent Stefan Metz en perio­dieke master­classes van gast­docenten, waar­onder leden van het Amadeus Kwartet, Borodin Kwartet, Juilliard Kwartet en Smetana Kwartet.

De NSKA heeft een deeltijd- en voltijd curriculum. In de voltijd­opleiding ont­vangen de studenten een studie­beurs, zodat zij zich geheel op de opleiding kunnen richten en het volledige programma kunnen volgen. De studenten in het deeltijd curriculum volgen de op­leiding naast hun eigen werk­zaam­heden en ont­vangen geen beurs. Naast de masterclasses vinden er regel­matig muziek­analyses, luistersessies en lezingen plaats, eveneens gegeven door inter­nationale deskundigen. Een ander belangrijk onderdeel is de concert­praktijk. In het kader van de op­leiding geven de strijk­kwartetten regelmatig concerten, waarbij hun optredens ge­regi­streerd en geanalyseerd worden.

Gebruik­makend van het nationale en inter­natio­nale netwerk van de NSKA bouwen de studenten aan hun eigen netwerk. Daarnaast worden de kwartetten voorbereid op deelname aan internationale strijk­kwartet­concoursen.

"In my opinion chamber music in general and stringquartet in particular requires a highly specialised education. During my two years stay in Holland I worked with many different student and professional ensembles. This experience has led me to the conclusion, that in Holland it is necessary to establish such a specialized education." György Kurtág, componist Parijs

Hoewel de opleiding een postconservatoriaal karakter heeft, legt de NSKA groot accent op samenwerking met de Nederlandse conservatoria. De bedoeling is dat de opleiding naadloos aansluit bij de Tweede Fase. Hiertoe zijn contacten geweest met alle conservatoria, waaruit bleek dat studenten van o.a. de conservatoria in Den Haag en Amsterdam in aanmerking komen voor een 'kennismakingssemester' aan de NSKA.

"In de vertolking van dit repertoire een niveau te bereiken, dat recht doet aan haar kwaliteit, vergt een specialisatie die in de twee Tweede Fase-studiejaren niet haalbaar is, wanneer men ervan uitgaat dat de kwartetleden daartoe dagelijks vele uren samen zullen moeten studeren. Het moge duidelijk zijn dat ik het initiatief daartoe van harte ondersteun." Ton Hartsuiker, oud-directeur conservatoria Amsterdam en Utrecht

PLANNING OPENBARE MASTERCLASSES 2004-2005
25 september: Bretislav Novotny (Praags kwartet)
30 oktober: Thomas Brandis (Brandis kwartet)
27 november: Milan Skampa (Smetana kwartet)
18 december: Andras Keller (Keller kwartet)
22 januari : Jean Sulem (Rosamunde kwartet), openbare examens

De masterclass op de laatste dag van de 'week van de gastdocent' is toegankelijk voor geïnteresseerden (de overige lessen zijn besloten). Lokatie : Bethanienklooster, Barndesteeg 6b te Amsterdam.

De NSKA wordt mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van OCenW, Société Gavigniès, Maurits van Kattendijke Stichting, Thuiskopie Fonds, Van Bijlevelt Stichting, Delancey Foundation, Stichting K.F. Hein Fonds, JCP Stichting, Stichting Vrienden van de NSKA en een aantal anonieme sponsoren.

NSKA
Inge Lobbezoo
Keizersgracht 261
1016 EC Amsterdam
tel. 020 4281057
fax 084 8751533
info@nska.nl
www.nska.nl