OSKAR NEDERLAND

Sikkelcelziekte en Thalassemie krijgen steeds meer aandacht

Sikkelcelziekte en Thalassemie krijgen steeds meer aandacht

Landelijke bijeenkomst

Op 30 oktober a.s. vindt de jaarlijkse landelijke bijeenkomst plaats van Oscar Nederland. De organisatie Oscar (Organisatie SikkelCel Anemia Relief) is een multi-etnische organisatie voor patiënten en dragers van sikkelcelziekte en thalassemie. De bijeenkomst wordt voor de derde keer gehouden in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Albinusdreef 2, direct achter het station Leiden Centraal, in collegezaal 1 vanaf 12.15.
Er is een interactief programma waarin deskundigen en patiënten informatie kunnen uitwisselen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de ziekte en de mogelijkheden voor behandeling. Aan de orde komen onder andere het zorgpad, pijnprotocol, belang van onderzoek en van voeding, de mogelijkheden van thuiszorg en de (financiële) voorzieningen.

Iets over de ziekten

Thalassemie en sikkelcelziekte, ook wel erfelijke bloedarmoede of hemoglobinopathieën genoemd, zijn chronische bloedziekten die zich al op jonge leeftijd bij een kind openbaren en die ongeneeslijk zijn. Alleen bij een geslaagde beenmergtransplantatie, waarvoor een geschikte donor gevonden moet worden, verdwijnt de ziekte. Helaas komt niet vaak voor dat de juiste donor wordt gevonden. De ziekten zijn wél goed te behandelen. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe sneller de klachten kunnen worden aangepakt. Om in leven te blijven, hebben thalassemiepatiënten om de drie weken een bloedtransfusie en élke nacht een infuus en tabletten met ontijzeringsmedicatie nodig. Ook voor sikkelpatiënten is het noodzakelijk om regelmatig nieuw bloed te krijgen. Zij lijden bovendien aan ernstige, steeds terugkerende pijnaanvallen waarbij sprake is van toenemende schade aan organen en het skelet. Doelstellingen
Oscar Nederland is al jaren actief om niet alleen een 'state of the art behandeling' maar ook een gedegen preventief beleid te bewerkstelligen. Oscar heeft bijvoorbeeld informatiemateriaal gemaakt in uiteenlopende talen, onder andere in het Turks, Arabisch, Farsi en Chinees, om dragers van sikkelcelziekte en thalassemie grondig te informeren wanneer zij een kinderwens hebben. Zij kunnen dan vervolgens een eigen afweging maken of ze een kind willen krijgen of niet. Tot nu toe is de reguliere voorlichting hierover nog onvoldoende.
Erkenning
Er is steeds meer aandacht voor betekenis van Oscar voor patiënten met sikkelcelanemie en thalassemie. Deze zomer hebben vier zakenmannen uit Den Haag de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en hiermee sponsorgeld voor Oscar opgehaald. Dit bedrag wordt op 30 oktober aan Oscar overhandigd door de Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland. Visie
Oscar Nederland streeft naar samenwerking met beleidsmakers, medici en patiënten in binnen- en buitenland. Wanneer alle betrokkenen op de hoogte zijn van de (on)mogelijkheden van de ziekten en vervolgens op dezelfde lijn zitten, kan er meer worden bereikt om de patiënt zo goed mogelijk te behandelen of de ziekte te voorkomen.