Ingezonden persbericht


Protestbijeenkomst: Rotterdams Cultuurplan zet Zone 5300 in de kou

Erop of eronder, dat is het voor Zone 5300 deze herfst.

En niet alleen voor ons, ook voor pakweg een tiental andere kleine culturele initiatieven in Rotterdam is de toekomst ineens een stuk onzekerder geworden.

Het college van B & W van Rotterdam heeft in een onbegrijpelijke vlaag van verstandsverbijstering besloten Zone 5300 en andere kleine Rotterdamse organisaties met terugwerkende kracht in de kou te laten staan in het Cultuurplan 2005-2008.
Zone 5300 laat zijn stem horen in de belangenorganisatie BV Humus, en roept u op ook úw stem te laten horen!

Kleintjes zijn administratief maar lastig

Al tien jaar lang wordt het tijdschrift Zone 5300 en de bijbehorende website onbezoldigd in elkaar gezet. Met de huidige economische tegenwind is het een helse klus geworden om onze rekeningen te betalen. Zone 5300 deed vorig jaar een aanvraag in het kader van het Cultuurplan 2005-2008 voor een gemeentelijke subsidie en kreeg van de Rotterdamse Kunst Stichting een positief advies voor 53.000 Euro per jaar. Wij blij, want in de praktijk betekent zo'n positief advies groen licht. Maar: wethouder van kunstzaken Stefan Hulman (VVD) negeerde het advies van de Rotterdamse KunstStiching en stak er eigenhandig een stokje voor. Zone 5300 krijgt geen cent, als het aan Hulman ligt. Een inhoudelijke argumentatie is er niet: kleintjes zijn administratief maar lastig, zo redeneert de wethouder.

Culturele Humuslaag

Dit hoogst ongebruikelijke lot trof ook Artpark, Beeldende Economische Projecten, Galerie Atelier Herenplaats, Krakatau, Lieber Gorilla, NewSchool Collective, Noodfaculteit Letteren, Roodkapje, Strotbrock Industri en Vivid Vormgeving. Allemaal kleine clubs die veel doen met betrekkelijk kleine budgetten en daarmee Rotterdam tot een cultureel interessante -om niet te zeggen hippe- stad maken. Men spreekt dan ook wel van de 'culturele humuslaag'.

Betuig uw steun

Voordat de gemeenteraad hier definitief over gaat beslissen (dat is op 2 november), hebben de gedupeerde clubs zich met de oppositiepartijen als BV HUMUS verenigd om beter gehoord te kunnen worden. Het is dus nog niet te laat. U kunt in meer detail over deze zaak lezen in op het manifest van BV HUMUS. U kunt hier uiteraard ook (per mail) steunbetuigingen kwijt. Maar dat kan ook in levende lijve, en wel zaterdag 30 oktober in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg van 16.00 uur tot 18.00 uur, waar dan het manifest van BV Humus wordt overhandigd aan de wethouder.

Lees meer op:



manifest van de BV HUMUS:



mail uw steunbetuiging naar

info@designvormgeving.nl

Of kom ook op de protestbijeenkomst:

datum: zaterdag 30 oktober
lokatie: foyer van de Rotterdamse Schouwburg
tijd: van 16.00 uur tot 18.00 uur

--

Met vriendelijke groet,

Tonio van Vugt
Zone 5300