Fusie DNB en PVK afgerond

Persbericht
01 november 2004
DNB

De fusie van de Nederlandsche Bank (DNB) en de Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK) is vandaag, 30 oktober 2004, officieel afgerond. Met de publicatie in het Staatsblad van 29 oktober 2004 van de desbetreffende fusiewet, is het parlementaire - en tevens laatste - traject afgewikkeld van de juridische fusie van de beide organisaties.

Operationeel werken de beide prudentieel toezichthouders op de financiële sector al vanaf 3 mei jl. als één geïntegreerd geheel. De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam de Nederlandsche Bank (DNB). "De financiële sector in Nederland is belangrijk, we zijn de nummer 7 op de wereldranglijst, en het is een van de dragers van de economie. We hebben grote, sterke financiële instellingen, dus er is ook een sterke toezichthouder nodig. Door de huidige bundeling van krachten kunnen we de sterkst mogelijke toezichthouder vormen", aldus president dr. Nout Wellink van de Nederlandsche Bank in een toelichting. De fusie van de beide toezichthouders markeert de tweede stap van drie stappen in een omvangrijke herstructurering van het financieel toezicht in Nederland. De eerste stap was de ´kanteling´ van het toezicht begin 2002. Niet langer wordt onderscheid gemaakt naar het soort instelling waarop toezicht wordt gehouden, bijvoorbeeld een bank of een verzekeraar, maar naar het soort toezicht dat wordt uitgeoefend. Zo is er sinds 2002 het zogenoemde ´prudentieel toezicht´, het bewaken van de gezondheid van financiële instellingen en van de financiële sector, en het ´gedragstoezicht´, het toezicht op het gedrag van de instellingen op de markten. Het prudentieel toezicht wordt uitgevoerd door DNB, het gedragstoezicht door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De tweede stap is de nu afgeronde fusie van de beide prudentieel toezichthouders, DNB en PVK. Wellink: "Wij bestrijken als gezamenlijke instelling de gehele financiële sector voor prudentieel toezicht. De financiële sector raakt steeds meer vervlochten. Banken en verzekeraars zijn bijvoorbeeld samengegaan in grote financiële conglomeraten. Nog beter dan voorheen kunnen wij dat nu volgen en zonodig ingrijpen". De derde stap van de herstructurering van het toezicht zal zijn de afronding in de loop van 2005 van een nieuwe overkoepelende Wet financieel toezicht. Deze wet vervangt de talrijke bestaande wetten en regelingen op het gebied van het toezicht, en betekent ook een belangrijke aanpassing van de wetgeving aan de omstandigheden van de markten. Behalve de toezichtstaken voert DNB in het verband van het Europese Stelsel van Centrale Banken (ESCB) ook taken uit op het gebied van het monetair beleid en het betalingsverkeer. Met de bundeling van deze drie hoofdtaken onder één dak positioneert DNB zich als hoedster van de financiële stabiliteit in Nederland. Einde persbericht
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans, tel.nr. 020-524 3100 / 06-524 96 961, of Herman Lutke Schipholt, tel.nr. 020-524 2712 / 06-524 96 900.