Ingezonden persbericht


Persbericht

Viering Mexicaans Fiesta de los Muertos

zondag 31 oktober 2004 in het Rijksmuseum voor Volkenkunde

Zondag 31 oktober staat het Rijksmuseum voor Volkenkunde in het teken van La Fiesta de los Muertos; het Mexicaans dodenfeest. La Fiesta de los Muertos wordt gevierd op 1 en 2 november, Allerheiligen en Allerzielen. Deze dodendagen zijn belangrijk voor de Mexicanen, zij geloven dat de doden dan echt bij hen op bezoek komen. Bijna iedereen heeft tijdens de dodendagen een klein altaar in huis, men bezoekt de graven en maakt muziek voor overleden familieleden.

Het gezelschap 'Yo Amo Mexico' verzorgt 's middags een optreden met Mexicaanse folkloristische dans en theater. Deze voorstelling laat zien wat zich afspeelt in een willekeurige Mexicaanse familie tijdens de viering van Fiesta de los Muertos. De doden keren als vrolijke skeletten terug uit de onderwereld om met de levenden heden, verleden en toekomst te vieren. Na afloop hiervan krijgen alle kinderen een typisch Mexicaanse lekkernij: chocoladeschedeltjes.

Jacomijne Prins verzorgt een lezing over de viering van het dodenfeest. Zij gaat in op de kijk van de Azteken op de wereld, op het leven en op de dood. Ook bespreekt ze de invloed van de Spaanse overheersers op de dodencultus. En ten slotte komt aan de orde hoe de Mexicanen tegenwoordig la Fiesta de los Muertos vieren. Jacomijne Prins is afgestudeerd in Talen en Culturen van Latijns Amerika.

Museummedewerker Edoardo Ramos Anaya bouwt in de midden-Amerika zaal van het museum een altaar op, waarmee hij deze week al is begonnen. Rijkelijk en kleurrijk versierd is dit altaar een plek om nabestaanden te gedenken en te eren. Bezoekers kunnen foto's en herinneringen aan overleden dierbaren hier een plaatsje geven.

Bovendien worden hier op 31 oktober de hele dag doorlopend films vertoond en is er een rondleiding over Midden- en Zuid-Amerika.

Viering Mexicaans Fiesta de los Muertos

Zondag 31 oktober

Rijksmuseum voor Volkenkunde

Programma

13.30-14.30 uur lezing Jacomijne Prins 13.30-14.30 uur rondleiding Midden- en Zuid-Amerika 15.00-16.00 uur optreden Yo Amo Mexico doorlopend films in het kader van de dodendagen

Rijksmuseum voor Volkenkunde

Steenstraat 1 Leiden

T 071 5168 800 www.rmv.nl info@rmv.nl

Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Maandagen, 1 januari, 3 oktober en 25 december gesloten.

Entree: 6,50 / 3,50 / MK geldig (voor de tentoonstelling Met Kuifje naar de Inca's geldt een toeslag van ^ 1,50). Op woensdagen is de toegang gratis voor de vaste tentoonstelling en de galerijtentoonstellingen.



Ingezonden persbericht